Tech

Hegyi oroszlánnal támad az Apple

Alig nyolc hónappal a Lion operációs rendszer után bemutatták a Mountain Liont.

Az almás cég vezérigazgatója, Tim Cook csütörtökön mutatta be az OS X 10.8 Mountain Lion rendszert. Feltételezések szerint az Apple ezzel az ősszel piacra kerülő új Microsoft operációs rendszernek, a Windows 8-nak kíván “elébe vágni”.

Az Apple cupertinói bázisának közleménye szerint az új verzió máris a Macintosh fejlesztők rendelkezésére áll, a Mac-tulajdonosok pedig nyár vége felé juthatnak hozzá az új szoftverhez. Árat nem közölt az Apple, de a Lion operációs rendszerre történő frissítés 24 euróba kerül.

Az új Apple operációs rendszer átvesz egyes funkciókat az iPhone és az iPad mobil készülékek iOS operációs rendszerétől. A Mountain Lion nagy hangsúlyt helyez az iCloud felhő alapú szolgáltatásokra és “Gatekeeper” néven új biztonsági felügyeleti szolgáltatást is bevezet. Ezenkívül új “üzenet” alkalmazást kapott, ami az iChat helyét átvéve – az SMS-t leszámítva – gyakorlatilag minden kommunikációs platformot egyetlen központba gyúr össze.

Az új operációs rendszer az iOS szoftvereket is futtatja majd, akárcsak az iPad vagy az iPhone, és abban is hasonlít a mobileszközökre, hogy a Twitter hasonlóan mély integrációt kap: a felhasználók bejelentkezhetnek és közvetlenül twitterezhetnek is a Safariról, a Photo Boothról és egyéb, máshonnan származó alkalmazásokról.

A különböző Apple készülékek közötti átjárhatóság üzenetét hordozza az is, hogy a rendszer nevéből kivették a “Mac” előtagot, vagyis egyszerűen OS X Mountain Lion néven jelenik meg. Az asztali és mobil számítógépek közötti szorosabb együttműködést egyébként a Microsoft is el szeretné érni a Windows Phone-ok és a Windows 8 között.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik