Tech

Munkaügyi ellenőrzésre jelentkezett az Apple

A számos informatikai cégnek szállító Foxconn sencseni és csengdui gyárában is körülnézhetnek munkaügyi ellenőrök.

Már korábban megírtuk, hogy az Apple-nek dolgozni kész öngyilkosság – olyannyira, hogy alig egy hónapja kisebb tömeget kellett lebeszélni az ugrásról -, mégis ezrek állnak sorba, ha adódik a lehetőség. A reménybeli munkavállalók nagy része ugyanis nincs tisztában azzal, hogy a nyugati világ mit tart elfogadható munkakörülményeknek, így már azzal is megelégszik, ha leendő munkavállalója garantálja a nem túl magas fizetést.

Az Apple nemcsak termékeket és szolgáltatásokat kíván eladni, hanem egy imázst, egy életérzést is, amivel némileg szembemennek a kizsákmányolásról szóló hírek – nem hiába, hogy a cég átláthatóbbá szeretné tenni beszállítóival való kapcsolatát.

A munkajogi jelentés azonban csak az első lépés volt, hiszen – a Bloomberg szerint – a Fair Labor Association (Tisztességes Munka Szövetség) nemrég megkezdte a Foxconn gyárainak felmérését, a munkaügyi körülmények megvizsgálását. A munkavállalókkal ezzel kapcsolatos kérdőíveket töltetnek ki és a mostani ellenőrzést további, előre be nem jelentett látogatások követik majd.

S míg ezt a magunk részéről pozitív előrelépésnek értékeljük, többen aggályaikat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy az ellenőrök nyilván kifogástalan (vagy csak apróbb hibákról szóló) jelentést fognak készíteni, hiszen az Apple és a Foxconn valószínűleg különösen “kicsípte” magát az eseményre – pláne, hogy ők maguk hívták meg a szervezetet. A kritikusok szerint ez elfedi, és rosszabb esetben elfeledteti a valódi problémát, néhány hónappal később pedig ugyanott tartunk majd, ahol néhány hónappal ezelőtt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik