Tech

Megakadályozták a tömeges öngyilkosságot az informatika fellegvárában

Sikerrel zárult a tárgyalás a tajvani Foxconn és a kelet-kínai Vuhan városában lévő gyárának alkalmazottai között.

A többi között az Apple-nek, a Microsoftnak és a Hewlett-Packardnak is beszállító cég 2010-ben került az újságok címlapjára, abban az évben ugyanis a vállalat sencseni gyárának 18 dolgozója kísérelt meg öngyilkosságot, közülük 14-en sikerrel is jártak.

A munkások a rendkívül rossz munkakörülmények, az alacsony bérek és a kilátástalanság miatt folyamodtak a drasztikus lépéshez. Ezt követően a Foxconn megemelte a béreket, tanácsadó rendszert állított fel, a dolgozókkal pedig nyilatkozatot íratott alá, melyben azok megígérik, nem fognak öngyilkosságot elkövetni.

A múlt hét közepén legalább 150 alkalmazott szüntette be a munkát, miután a Foxconn elutasította fizetésemelési kérelmeiket. A dolgozóknak azt ajánlották, vagy maradnak változatlan bérért, vagy felmondanak és egy havi kárpótlással távozhatnak.

Legtöbben az utóbbi lehetőséget választották, a Foxconn azonban indoklás nélkül visszavonta a kompenzációra tett ígéretét. A munkások tiltakozásul a gyártóegység épületének tetejére vonultak és tömeges öngyilkossággal fenyegették meg a cég vezetését. Elszántságukat és a helyzet súlyosságát mutatta, hogy a város polgármesterének személyes közbenjárására volt szükség ahhoz, hogy a dolgozók lejöjjenek a tetőről.

Az érintettek nagy része a tárgyalások után újra felvette a munkát, 45-en ugyanakkor inkább a felmondás mellett döntöttek. Az esetet követően a Microsoft bejelentette: vizsgálatot indít a gyárban dolgozók munkakörülményeinek feltárására.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik