Tech

Jobb vagy bal? Hamarosan mindegy lehet

A jövő fülhallgatójával megspórolhatjuk azt a 2-5 másodpercet, amíg rájövünk, melyik fülbe melyik füles kerül.

Abszolút első világbeli probléma, mégis mindenki ismeri, aki találkozott már a halláskárosodás ördögi elősegítőjével, a fülhallgatóval. Gyakorlat híján egy Murphy nevű úriember és az ő törvénye garantálja, hogy rosszul fogjuk a hallójáratunkhoz illeszteni az aprócska műanyagfejeket, ami amellett, hogy kényelmetlen, jelentősen ront a zenei élményen.

Nos, a New Scientist örömmel jelenti, hogy japán fejlesztők rájöttek a megoldásra: a két fülhallgató legyen pontosan ugyanolyan. Eddig pofonegyszerű, az igazi tudomány csak ezután jön. Az igazi zenerajongók ugyanis már a fejükhöz kaptak, hogy ez még kevés, hiszen fülünk kényelmi problémája mellett azt is meg kell valahogy oldani, hogy a sztereóhatás is minden egyes alkalommal ugyanolyan legyen.

Erről a fülhallgatók egyik felébe épített apró érzékelők gondoskodnak, melyek onnan tudják majd, hogy melyik fülünkbe helyeztük őket, hogy mit érzékelnek: akadályt (a fülünket) vagy semmit (pontosabban a hallójáratot). Így a bal fül mindig azt fogja kapni, amit a zene készítői a bal fülnek szántak – ahogyan a jobb is.

Most, hogy ezt sikerült megoldani, valaki igazán csinálhatna egy olyan USB-kábelt, amit ugyancsak ellenőrzés nélkül lehet bedugni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik