Tech

Életveszélyesek a fülhallgatók

A kutatók szerint a "figyelmetlenségi vakság" egyre gyakoribb jelenség, az utóbbi hat évben megháromszorozódott a halálos áldozatok száma Amerikában.

Az egyszeri embernek két nyilvánvaló lehetősége van arra, hogy lefoglalja magát, amíg eljut A pontból B-be: olvas és/vagy zenét hallgat. Gyaloglás (vagy biciklizés) közben általában marad az utóbbi, azonban ebben az esetben érdemes különös figyelmet fordítani környezetünkre, hiszen egy bizonyos hangerő felett nem támaszkodhatunk a hallásunkra – ez pedig balesetveszélyes lehet.

A Marylandi Egyetem kutatói a jelenségnek nevet is adtak: figyelmetlenségi vakság. Ez akkor következik be, amikor a fülhallgatóval felszerelt járókelő nem veszi észre az olyan közlekedési veszélyeket, mint a kocsik vagy a vonatok.

A fülhallgató okozta figyelmetlenségből eredő halálos balesetek száma (az Egyesült Államokban) 2004-ben még “csak” 16 volt, míg 2011-re már elérte a 47-et – meglepő módon az esetek több mint felében vonatok is megjelentek. Az áldozatok 68%-a férfi és 67%-a 30 év alatti.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik