Tech

Egy kövér playboy az internet császára

Ki az az ember, akinek letartóztatása miatt lassan kiberháború dúl, aki előtt nincsenek törvények, de ha érdeke úgy kívánja sajátjait, a hackereket is átveri.

Kim Dotcom, vagy „Kimble” alias Kim Tim Jim Vestor – eredetileg Kim Schmitz a modern vadnyugat hőse, a torrentezés királya. A német-finn állampolgárságú internet milliomos, zseniális befektető, szabadságharcos, kétes hírű celeb és végső soron törvénysértő bűnöző. Akinek elfogása miatt sorra lövik ki a kormányzati oldalakat a hacker csoportok, tiltakozásul.

A világ egyik legnagyobb illegális letöltő oldalát, a Megauploadot múlt pénteken kapcsolták le, urát annak új-zélandi kastélyában letartóztatták. Pénzmosáson át, szerzői jogok megsértésén keresztül, gengszterizmussal vádolják. Áldásos tevékenysége nyomán nagyjából 500 millió dolláros veszteséget okozott a szórakoztatóiparnak. Dotcom nagyjából 55 évnyi börtönre számíthat az amerikai törvények szerint. És Dotcom rá is szolgált a súlyos vádakra.

A méreteiben is hatalmas egyéniség, aki közel két méter magas és150 kiló lassan két évtizede szomorítja a hatóságok életét. A háza is jól tükrözi Dotcom személyiségét. A pánik szobával felszerelt kastélyban ugyanis a kalózkodás királyát a nyomozók úgy kapták el, amint lefűrészelt csövű puskáját szorongatta.

Neve az internetes domainvégződésre  .com-ra utal.

Az egyik nagy dobása, még pályája elején a The Guardian lap szerint az volt, amikor Helmut Kohl német kancellár hitelkátyáját szívta le, hogy az nem tudott fizetni. De megcsinálta egy rendőrségi rajtaütéskor, amikor számtalan lopott hitelkártyát találtak lakásában, volt képe azt állítani, hogy beépített ügynök. Nem hittek neki.

A bohocok királya

De valahol átverte az övéit, a hackereket is. 2001-ben az ikertornyok elleni merénylet után felajánlott 10 millió dollárt annak, aki elkapja Oszama bin Ladent. Létrehozott egy csoportot Young Intelligent Hackers Against Terrorism néven, amely több ezer tippel gazdagította, hogyan kell egy biztonsági rendszert kijátszani. A tudással leginkább ő járt jól. Mint egy későbbi riportban elismerte: „azt nem lehet mondani, hogy az egész csalás volt…mert megosztottam a tudást az FBI-al is.” Sőt egyszer közzé is tett egy tippet, mondván keressék Kandaharban Ladent, mert havonta meglátogatja feleségét.

De megcsinálta ugyanezt egy másik oldallal is. Létrehozta a Kill.net-et, látszólag a terrorizmus ellen, de a tippekkel megint leginkább saját tudását gyarapította, hogyan kell hackelni. Dotcom hacker neve is utalás: Harrison Ford, a The Fugitive (A szökevény) című filmjéből kölcsönözte a dr. Richard „Kimble” nevet.


A királyi rezidencia. (fotó: flickr.com)

Egyik hobbyja annak ellenére a száguldás volt, hogy szinte „természetes”, hogy gyorshajtás miatt elvették jogosítványát. Ezért csinált egy céget Megacar néven. A saját igényeire alakított egyik S-classos Merciében 16 telefonvonal volt, természetesen síktévé, mindjárt négy darab, és kárpit tetőtől-talpig. Oly annyira el volt ájulva autóitól, hogy megkereste a Chryslert és GM-et, hogy szerinte gyártaniuk kéne az általa átalakított modelleket.

De csatlakozott a „Flúgos-Futamhoz a Gumball 3000-hez is, amely milliomos aranyifjak ámokfutása keresztül Európán. Ha már ott volt fogadást is kötött két női sofőrrel, hogy megelőzi őket a versenyben. Ha veszít, akkor fizet fejenként fél-fél millió dollárt, viszont ha nyer, akkor megkapja egy estére a hölgyeket. A sztori vége részleteiben nem ismert, de Dotcom megnyerte a versenyt…

Elismertségét növeli, hogy ő a Modern Warfare 3. királya is. Vezeti a ranglistát egy olyan játékban, amelyet 15 millióan játszanak online.

Öncélú hülyesége nem ismer határokat. Egyszer, miután letartóztatták Bankokban egy ötcsillagos hotelban bejelentette, hogy a születés napján öngyilkos lesz tiltakozásul. De előtte mostantól, nem Kim Schmitz többé, hanem „Őfensége Első Kimle király, a Kimpire királyság uralkodója”. Az interneten könnyen fellelhetők azok a fotók, amelyek a nem éppen unalmas királyi életet dokumentálják. Yahtok, magánrepülők, Playboy nyuszik, lakások Monacóban, Kubában, és Braziliában. Mercedesek, Rolls-Roysok, Lamborghinik – olyan rendszámokkal, mint God, Guilty (Bűnös), vagy Maffia.

2002-ben a vicc kedvéért vett egy orosz atomjégtörőt, és elhajózott vele haverjaival az Északi-sarkhoz bulizni. De tévé szereplést is vállalt, persze a maga stílusában. Az ázsiai MTV zenei csatorna Whatever Things – amely a Jackass megfelelője – egy yoga órát tett tönkre.

Szeretett villogni. (flicrk.com)

A király életének legújabb fejezeteit Új-Zélandon töltötte, ahol meg akarta venni a szigetek egyik legdrágább ingatlanát, egy 25 millió dolláros kastélyt Auckland északi részén. A kormányzat megtagadta az ajánlatot, hivatkoza rossz előéletére. Persze ezzel nem tántorították el, kibérelte az ingatlant. Majd jelzés értékkel vásárolt 8 millió dollárnyi új-zélandi államkötvényt, és a tavalyi nagy földrengés nyomán komoly pénzadományt juttatott el a rászorultaknak. Egyik emlékezetes ajándéka Új-Zélandnak, hogy megszponzorálta az új évi tűzijátékot 500 ezer dollárral. Ő pedig a levegőből helikopteréről csodálta az eseményt.

De miből is volt ez a hatalmas vagyon? Szinte teljes egészében illegális tartalommegosztásból. Bírósági dokumentumok szerint 68 százalékban az övé a Megaupload.com, a Megaclic.com és a Megapix.com, vagyis a Mega Conspiracy cég. 100 százalékban az övé a Megavideo.com, a Megaporn.com, és a Megapay.com. 180 millió felhasználó, a tagdíjakra nagyjából 150 millió dollárt fizet ki évente. Sőt hirdetési bevételei is vannak, nagyjából 25 millió dollár érékben. Az online fizetési megoldást nyújtó Pay Pal kimutatása szerint csak 2006-ban 110 millió dollárnyi átutalást fogadott.

A cikk a Fast Company összeállítása alapján készült.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik