Tech

Fizetnél egy nem létező termékért?

A héten már a második olyan oldal kezdi meg működését, ahol a vállalkozó kedvűek sorsáról anyagi értelemben is az online közösség dönt.

Kapcsolódó cikkek

Tegnap az indulj.hu indulásával foglalkoztunk, ma pedig a hasonló rendszerrel működő kezdheted.hu-ról számolhatunk be. Mindkét oldal az itthon még újdonságnak számító, azaz közösségi finanszírozási rendszer (crowdfunding) segítségével akar teret adni kreatív ötletek megvalósulásának.

Az Egyesült Államokban a Kickstarter ért el jelentős sikereket azzal, hogy az oldalon megjelenő projektek finanszírozásához bárki bármekkora összeggel hozzájárulhat, ha fantáziát lát az ötletben – így a kitaláló a megvalósításhoz szükséges pénzhez, míg a támogató az adott termékkel vagy szolgáltatással kapcsolatos előnyhöz jut.

Ahhoz, hogy a kezdheted.hu-ra felkerüljön egy kezdeményezés, részletes projektleírás, megvalósítási ütemterv és költségvetés kell, valamint meg kell jelölni azt is, hogy az ötletgazdák 30, 60 vagy 90 nap alatt szeretnék összegyűjteni a szükséges pénzt. A projektek háromlépcsős szűrőn mennek keresztül, amelynek keretében a portál működtetői megvizsgálják például a kivitelezhetőséget, valamint a projekthez kért összeg és az adománygyűjtés idejének arányát.

A portálra felkerült elképzelések közül ezután minden érdeklődő azt az ötletet támogathatja, amelyben fantáziát lát. Az adományozás semmilyen kockázattal nem jár, ha összegyűlik a szükséges összeg, akkor a kezdheted.hu átutalja a pénzt a nyertes pályázónak, sikertelen gyűjtés esetén pedig visszafizetik a pénzt az adományozónak.

A weboldalt először egy béta verzióval indítják el, ahol mintaprojekteken keresztül ismerkedhetnek meg az érdeklődők a rendszerrel, két-három hét múlva azonban már élesben is használhatják a kezdheted.hu-t a látogatók.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik