Tech

A neten bárki lehet producer

Az amerikai Kickstarter modelljét hozza Magyarországra az indulj.be - az online közösség dönt a feltalálók, fejlesztők, művészek és vállalkozók sorsáról.

A közösségi finanszírozás – crowdfunding – a legfiatalabb internetes jelenség, amely egyre nagyobb szerepet kap a kreatív ötletek és művészi projektek megvalósításában világszerte. A 2009-ben alapított Kickstarter nemcsak konkrét eszközök feltalálóinak kínálhat anyagi megoldást, hanem játékfejlesztőknek vagy művészeknek is – persze csak akkor, ha a megvalósítandó ötlet tetszik a közösségnek és hajlandó előfinanszírozni.

A héten indult a magyar indulj.be, melynek tervezői a magyar viszonyok között évi 150-200 projekttel számolnak – összehasonlításképp a (jóval nagyobb piacra dolgozó) Kickstarter 10 000 projektet valósított meg az elmúlt három évben.

Egyelőre az egyik támogatható projekt egy mobil alkalmazás, az Őstermelő 2.0, amely a lokális vásárlási lehetőségeket adaptálja okosmobilra, az induló művészeti projekt pedig az Ercsi Mese-könyv.

A magunk részéről némi szkepticizmussal állunk az indulj.be beindulásához – nemcsak a döntően nehéz gazdasági helyzet, hanem a magyarok ódzkodása az “online” és “pénz” szavak egy mondatban történő használata miatt is. Persze ez nem azt jelenti, hogy ne kívánnánk sok sikert és remélnénk, hogy nem lesz igazunk.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik