Tech

Jogsértő a Facebook.hu?

Az elmúlt napokban a Facebook.hu-t begépelve sokan meglepődtek, mert nem a várt helyen találták magukat. Love.hu, book.hu vagy egyéb reklámok, illetve ha mégis a közösségi oldal megszokott képernyője nyílt meg, akkor az említett oldalak fejlécével tette.

Korábban a témában:

A magyarázat egyszerű, a facebook.hu domén nem az európai, írországi Facebook-központ tulajdona, hanem a magyar Marketing Agency Kft-é. Üzemeltetője pedig a Generál Média Publishing Kft. Igen, az a cég, amely több vitatott médiakampányt folytatott már. Pár évvel ezelőtt például meghackelte a Media Hungary konferenciát. Most úgy tűnik, megint felhívták magukra a figyelmet.


Ide irányít a Facebook.hu. – Megtévesztő?

A cég tulajdonában rengeteg domén van, profiljukban hangsúlyosak a felnőttoldalak, így övék például a mellesleg.hu. A Generál Média nem csak a magyar netezőkre gondol, nemzetközi szintéren is számtalan oldalt üzemeltet. Nagyjából 200 domént tarthat a „tűzben”. A legnagyobb dobásuk a közösségi oldalak hajnalán, úgymond még az „iWiW-es” időkben a myVIP.com oldal volt. De próbálkoztak sporttal is, így a sporthirado.hu, illetve az ingatlanos ingatlanok.hu oldallal. Mostanság a kuponozás felé nyitottak, gyorsan megvették a kuponstart.hu-t, illetve a startlapkupon.hu-t (amellyel szemben a Sanoma – a Hír24 kiadója is – tett lépéseket a Startlap miatt, és megnyerte a névvitát.)

Nagy nevek kis hazánkban

Egyébként jellemző, hogy a legismertebb közösségi oldalak magyar doménjei nem az anyacég tulajdonában vannak. A regisztrátori adatbázis szerint például a Twitter.hu egy magánszemélyé, a Tumblr.hu egy tárhelyszolgáltatóé, a Foursquare.hu a Mars kereskedelmi Bt.-é (a Mars-szeletek forgalmazója), a Flickr.hu magánszemélyé, a Myspace pedig egy kft.-é.

Itt is hamar bele lehet futni a Generál Médiába vagy mint regisztrátor, illetve tárhelyszolgáltató. A  „karrier facebook”, a LinkedIn magyar domainje is náluk van fenntartva, ugyan egy szlovákiai cég tulajdonjogával. Ez a szlovák Cetinje s.r.o nevű cég ugyanakkor a tulajdonosa a “megtévesztő” Facebook.hu, vagy a Face.book.hu doméneknek.


A termékek közt ott a Love.hu is.

Megkerestük a Generál Média tulajdonosát, Holman Endrét is, aki kijelentette, semmilyen törvénysértő magatartást nem folytatnak. A doménátirányítás nem tilos, a Facebook adja a keretrendszert hozzá. Sőt hivatalos közleményük szerint: a felhasználó eljut a facebook.com oldalra, illetve ettől teljesen függetlenül megnyílik az oldalán egy másik oldal is, reklámozási célból. Bizonyos esetekben az oldal tulajdonosa azt a megoldást választotta, hogy a facebook.com belépési oldalát jelenítette meg. Ilyenkor az oldalon egy külön, ún. alsó frame-ben megjelenítette a reklámozott oldalt (ez történt pl. a facebook.hu oldal esetében). A belépés azonban itt is teljesen önállóan történt a facebook.com oldalra. Hozzátették: az érintettek adatait csakis és kizárólag abban az esetben kezeljük, ha a reklám hatására regisztrálnak valamelyik reklámozott oldalra (pl. love.hu), és ott önkéntesen megadják adataikat.

A probléma nem is ezzel van, amíg ezek a domének csak üzleti lehetőséget kínálnak tulajdonosaiknak. Emlékezetes, hogy úgy 10 évvel ezelőtt a Google.hu is egy magyar magánszemély tulajdonában volt, aki vélhetően busás haszonnal adta át végül a keresőóriásnak.  Mayer Erika jogász, aki maga is meglepődött az eseten, a Hír24-nek elmondta, hogy a felhasználók megtévesztése egyértelműnek tűnik azzal, hogy a facebook.hu domén látszólag a facebook.com oldalra visz, és azon a kereten belül nyílnak meg más oldalak, illetve láthatók azok linkjei. Azzal pedig, hogy a facebook oldal felhasználóját agresszívan irányítja más oldalakra, sőt az esetleges figyelmetlenségét felhasználva arra készteti, hogy ezen oldalaknak akaratlanul a „like-olással” reklámot csapjon, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat. A jogász hozzátette: az is felelős a jogsértésért, aki a reklámot közvetíti, vagyis nem csak az oldal tulajdonosa.

Persze a Facebook véleményére lennénk igazán kíváncsiak az ilyen ügyekkel kapcsolatban, ám valljuk be, őket nem éppen könnyű elérni panaszokkal. Keressük őket.

Ajánlott videó mutasd mind

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.