Tech

Jogsértő a Facebook.hu?

Az elmúlt napokban a Facebook.hu-t begépelve sokan meglepődtek, mert nem a várt helyen találták magukat. Love.hu, book.hu vagy egyéb reklámok, illetve ha mégis a közösségi oldal megszokott képernyője nyílt meg, akkor az említett oldalak fejlécével tette.

A magyarázat egyszerű, a facebook.hu domén nem az európai, írországi Facebook-központ tulajdona, hanem a magyar Marketing Agency Kft-é. Üzemeltetője pedig a Generál Média Publishing Kft. Igen, az a cég, amely több vitatott médiakampányt folytatott már. Pár évvel ezelőtt például meghackelte a Media Hungary konferenciát. Most úgy tűnik, megint felhívták magukra a figyelmet.


Ide irányít a Facebook.hu. – Megtévesztő?

A cég tulajdonában rengeteg domén van, profiljukban hangsúlyosak a felnőttoldalak, így övék például a mellesleg.hu. A Generál Média nem csak a magyar netezőkre gondol, nemzetközi szintéren is számtalan oldalt üzemeltet. Nagyjából 200 domént tarthat a „tűzben”. A legnagyobb dobásuk a közösségi oldalak hajnalán, úgymond még az „iWiW-es” időkben a myVIP.com oldal volt. De próbálkoztak sporttal is, így a sporthirado.hu, illetve az ingatlanos ingatlanok.hu oldallal. Mostanság a kuponozás felé nyitottak, gyorsan megvették a kuponstart.hu-t, illetve a startlapkupon.hu-t (amellyel szemben a Sanoma – a Hír24 kiadója is – tett lépéseket a Startlap miatt, és megnyerte a névvitát.)

Nagy nevek kis hazánkban

Egyébként jellemző, hogy a legismertebb közösségi oldalak magyar doménjei nem az anyacég tulajdonában vannak. A regisztrátori adatbázis szerint például a Twitter.hu egy magánszemélyé, a Tumblr.hu egy tárhelyszolgáltatóé, a Foursquare.hu a Mars kereskedelmi Bt.-é (a Mars-szeletek forgalmazója), a Flickr.hu magánszemélyé, a Myspace pedig egy kft.-é.

Itt is hamar bele lehet futni a Generál Médiába vagy mint regisztrátor, illetve tárhelyszolgáltató. A  „karrier facebook”, a LinkedIn magyar domainje is náluk van fenntartva, ugyan egy szlovákiai cég tulajdonjogával. Ez a szlovák Cetinje s.r.o nevű cég ugyanakkor a tulajdonosa a “megtévesztő” Facebook.hu, vagy a Face.book.hu doméneknek.


A termékek közt ott a Love.hu is.

Megkerestük a Generál Média tulajdonosát, Holman Endrét is, aki kijelentette, semmilyen törvénysértő magatartást nem folytatnak. A doménátirányítás nem tilos, a Facebook adja a keretrendszert hozzá. Sőt hivatalos közleményük szerint: a felhasználó eljut a facebook.com oldalra, illetve ettől teljesen függetlenül megnyílik az oldalán egy másik oldal is, reklámozási célból. Bizonyos esetekben az oldal tulajdonosa azt a megoldást választotta, hogy a facebook.com belépési oldalát jelenítette meg. Ilyenkor az oldalon egy külön, ún. alsó frame-ben megjelenítette a reklámozott oldalt (ez történt pl. a facebook.hu oldal esetében). A belépés azonban itt is teljesen önállóan történt a facebook.com oldalra. Hozzátették: az érintettek adatait csakis és kizárólag abban az esetben kezeljük, ha a reklám hatására regisztrálnak valamelyik reklámozott oldalra (pl. love.hu), és ott önkéntesen megadják adataikat.

A probléma nem is ezzel van, amíg ezek a domének csak üzleti lehetőséget kínálnak tulajdonosaiknak. Emlékezetes, hogy úgy 10 évvel ezelőtt a Google.hu is egy magyar magánszemély tulajdonában volt, aki vélhetően busás haszonnal adta át végül a keresőóriásnak.  Mayer Erika jogász, aki maga is meglepődött az eseten, a Hír24-nek elmondta, hogy a felhasználók megtévesztése egyértelműnek tűnik azzal, hogy a facebook.hu domén látszólag a facebook.com oldalra visz, és azon a kereten belül nyílnak meg más oldalak, illetve láthatók azok linkjei. Azzal pedig, hogy a facebook oldal felhasználóját agresszívan irányítja más oldalakra, sőt az esetleges figyelmetlenségét felhasználva arra készteti, hogy ezen oldalaknak akaratlanul a „like-olással” reklámot csapjon, tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatot folytat. A jogász hozzátette: az is felelős a jogsértésért, aki a reklámot közvetíti, vagyis nem csak az oldal tulajdonosa.

Persze a Facebook véleményére lennénk igazán kíváncsiak az ilyen ügyekkel kapcsolatban, ám valljuk be, őket nem éppen könnyű elérni panaszokkal. Keressük őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik