Tech

Féreg járja a Facebookot

Ismét olyan link terjed a közösségi oldalon, amire nem érdemes kattintani - most éppen németül.

Amíg az önmagában még nem lenne meglepő, hogy a link első ránézésre egy német videóra mutat, az már talán indokol egy felhúzott szemöldököt, hogy megfertőzött ismerőseink sűrű “oh mein Gott“-ok között, német nyelven ajánlják a szörnyű, de kattintásra érdemesnek mondott felvételt – kivéve persze, ha rendszeresen németül szoktunk kommunikálni a Facebookon.

A leírás szerint az ijesztő videón egy olyan nőt nézhetünk meg, aki nyaralásából hazatérve egy férget talál a fejében, azonban kattintani azoknak sem érdemes, akik kíváncsiak, hiszen a féreg leginkább a böngészőnkbe kerül. (A felvétel egyébként létezik, ha valaki most már nagyon akarja látni.)

A kattintással egy ál-YouTube-ra kerülünk, ami a videó megtekintéséhez egy bővítményt szeretne telepíteni. Semmiképp ne kattintsunk a központi helyen elhelyezett Continue feliratra, hiszen a bővítmény elsődleges feladata a vírusos link terjesztése.

Annak sem kell kétségbe esnie, aki beleesett a csapdába, hiszen egyrészt fontos tapasztalattal gazdagodott, másrészt a bővítmény könnyen eltávolítható. A Chrome felhasználói a jobb felső sarokban keressék a villáskulcsot, majd az Eszközök alatt a Bővítmények alpontot; a Firefox kedvelői az Eszközökön belül a Kiegészítők (az újabb verziókban ctrl+shift+a rövidítéssel is elérhető) menüpontban a Kiterjesztések alpontot; az Internet Explorer 8-as változatában az Eszközökön belül, míg 9-es Explorerben a jobb felső sarokban található fogaskerék alatt a Bővítmények kezelése feliratot kell a keresni.

Ne feledjük, a Facebookon csalás minden hetedik videó.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik