Tech

Egy angol város életét tárná fel a Wikipédia

Gazdag történelme miatt lehet a 8,5 ezer fős Monmouth az online lexikon első ilyen projektjének alanya.

A Wikipédia helyi csoportokkal együttműködésben áll neki a város történelme és élete feltérképezésének, de természetesen mindenki csatlakozhat, aki kedvet érez a “Monmouthpédia” megalkotásához.

Az elsődleges cél az, hogy áprilisig legalább ezer hely rendelkezzen a Wikipédia speciális QR-kódjával és természetesen a nevezetességhez tartozó szócikkel. A érdeklődőknek így elég lesz beolvasni a kockás vonalkódot, és máris böngészhetik a nyelvüknek megfelelő írást – angolok angolul, franciák franciául, németek németük, persze feltéve, ha az adott nyelven elérhető a bejegyzés.

A másodlagos, mégis legalább hasonlóan fontos célkitűzés, hogy a helyi lakosok is részt vállaljanak településük enciklopédiájának megalkotásában – például történetek, régi fényképek vagy dokumentumok szolgáltatásával, szócikkek megírásával.

Ezekből egyébként a lakosok passzivitása esetén sem lenne hiány, hiszen a város ezer esztendős történelemre tekint vissza – megjelenik már egy 1086-ból származó írásos emlékben -, és három múzeuma is van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik