Tech

Halálán a Wikipédia?

Az internet legnagyobb, ráadásul ingyenes és reklámoktól mentes enciklopédiájának nem is a pénz okozza a legnagyobb gondot.

Két évvel ezelőtt Jimmy Wales, az oldal alapítója még úgy nyilatkozott, hogy amíg az olvasók érdemesnek tartják az oldalt arra, hogy hozzájáruljanak az anyagi terhekhez, addig gond nem lehet, a napokban tartott Wikimania konferencián keserű vallomást kellett tegyen.

Kiderült, hogy a Wikipédia legnagyobb problémáját az jelenti, hogy világszerte egyre kevesebb szerzővel rendelkezik, egyre kevesebben szánnak arra időt, hogy szócikkeket írjanak és javítgassanak.

Jimmy és csapata a megoldást abban látja, hogy többévnyi kritika után immáron tényleg egyszerűsíti a szerkesztői felületet – az új szerzőket ugyanis a szerkesztői irányelvek és szabályok rengetegén túl valószínűleg ez is riasztja.

Mások nem az új belépők hiányát okolják az oldal lassulásáért, hanem egyes, már évek óta jelenlévő tagokat, akik visszaélnek szerkesztői jogukkal és önkényesen törölnek akár teljesen megfelelő módosításokat is – ez pedig bármely szerzőnek a kedvét szegheti.

Új önkénteseket egyébként egyelőre onnan próbálnának szerezni, ahol valószínűleg a legtöbbször használják a Wikipédiát: az egyetemeken. Indiai, brazil és európai egyetemek oktatóit ösztönöznék arra, hogy hallgatóiknak házi feladatként írói és szerkesztői feladatokat adjanak az oldalon.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik