Tech

Spam-szűrővel a HIV ellen

A Microsoft a magától tanuló spam-szűrő atyját küldte a HIV-vírus elleni küzdelembe.

Egy vakcina vagy egy gyógymód kialakításával kapcsolatban a tudósok legnagyobb akadályát az jelenti, hogy a HIV-vírus idővel mutálódik – vagyis az a módszer, ami egyik nap roppant ígéretesnek tűnt, egy másik napon már használhatatlan. Ez a mutáció pedig nagyon hasonlít a levélszemetelők tevékenységére, akik minden újítás után megpróbálnak túljárni a spam-szűrők eszén.

Éppen ezért a Microsoft csatlakozott a Ragon Intézethez, amit eleve nagy koponyák alapítottak, hiszen itt a betegség leküzdésén a Massachusettsi Műszaki Egyetem, a Harvard Egyetem és a Massachusetts General Hospital legjobbjai dolgoznak.

David Heckerman – jelenleg a Microsoft eScience (vagy eTudomány) csoportjának vezetője – a Hotmail és az Outlook spam-szűrőinek kialakításához alkalmazott módszerekkel próbál a tudósoknak segíteni abban, hogy megjósolhatóak legyenek a vírus várható mutációi.

S bár a közös munkának még messze nincs vége, már most hatszor annyi támadási lehetőséget ismertek fel HIV-vírusnál, mint amennyivel a múltban dolgoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik