Tech

ZTE Skate: olcsó okosság Kínából

A tavalyi kínálatba bekerült és egyáltalán nem rossz kritikákat kapó Blade után a kínai ZTE gyártó második premiert tartott hazánkban. Bemutatta a Skate nevű okostelefonját.

A kínai cég láthatóan nyomatékosítani akarja, hogy a megfizethető árú okostelefonok piacán komoly szerepet szán magának és hazánk is fontos stratégiájában. A ZTE mint sok kínai cég, beszállítóként kezdte karrierjét, majd olcsó kiegészítőket gyártott saját néven – a hazai 3G-s USB-egységek révén a többség találkozhatott vele – majd tovább lépve már mobiltelefon gyártásába kezdtek.

A most bemutatott Skate, a technikai paramétereket tekintve egyik lényeges mutatójával, a 800 megahertzes processzorral zökkenőmentesen teszi a dolgát. A mobil 4,3 hüvelykes képernyőt kapott és három hard – vagyis a kereten lévő – billentyűt. A mérete a terjedőben lévő növekedéshez képest nem tolakodóan nagy. A kijelző felbontása 480×800 pixel, ami kapacitív, vagyis több ujjas használatot is engedélyez. A töltője a szinte már szabványnak tekinthető microUSB csatlakozót kapta. A telefonon egyelőre az Android 2.3-asGingerbread szoftver képes dolgozni. A szerénynek nevezhető 150 MB szabad memória microSD kártyával bővíthető. Az 5 Megapixeles kamera pedig szintén megfelel a mai középkategóriás kívánalmaknak.

A Skate novembertől a T-Mobile kínálatában a 40 ezer forintos – szuper olcsó – kategóriában jelenik meg először.

Természetesen a felsorolt adatokon túl, kézbe véve a telefont feltűnik, hogy nem olyan készüléket kaptunk kézbe, amelyeben sok-sok munkaóra fekszik, a megválasztott anyagok és a dizájn tökéletes harmóniájához, valamint az összeszerelés minőségéhez is fér némi kétség. A ház fénye olcsó műanyagosan csillogó, az üzembehelyező gomb túl kicsi és mintha már most lötyögne a készülékben, hasonlóan az említett három hard gombhoz. De ide sorolható a képernyőn megjelenő menüben az is, hogy akadt olyan menüpont, amelynek nem látszik a teljes felirata. Talán túl hosszúra sikerült.

Egyébként a kínai cég már nem is csak a rugalmasnak – vagy más megközelítésben olcsónak –  tekintett Android rendszerű készülékekben gondolkodik. Mint kiderült jövő év elején debütál Windowsos rendszert használó telefonjuk is. Erről sokat még nem tudni, de pletykák szerint ezen már 1 Ghz-es processzor fogja futtatni a rendszert, ára ennek is 2000 yuan alatt marad majd, ami azért lényegesen drágább majd 67 ezer forint. A hírek szerint ZTE Tania néven forgalmazásra szánt darab majd a Windows legújabb Mango nevű rendszerével üzemel majd.

Visszatérve a Skate-hez és elődjéhez Blade-hez, ha az új okostelefon mellé esetleg társul, hogy a szolgáltatók megtartják kínálatukban a Bladet is, némiképpen aktualizálva az árát – vagyis olcsóbb lehetne – és benézne a 30 ezer forintos álomhatárnak tartott összeg alá, vélhetően egy újabb okostelefonra kiéhezett réteget sikerülne elcsábítaniuk.

Meglepően nyílt kommunikációt folytatva a cég képviselői elárulták, hogy a tavaly piacra dobott első saját márkás Blade-ből 70-80 ezer darabot sikerült értékesíteniük a hazai piacon. (A magyar szolgáltatók kínálatában már korábban is volt ZTE telefon csak az az operátor logóját viselte.)

Hogy a kínai gyártót el tudjuk helyezni elég csak emlékeztetni arra tényre, hogy a ZTE nyerte el a Telenor Magyarország hálózatmodernizáció tenderét, ami alsó megközelítésben is 42 milliárd forintos üzlet, nem mellesleg független felmérések (Gartner) szerint is az ötödik legnagyobb mobilpiaci szereplő.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik