Gazdaság

Bankkártya lett a mobilunk

A technológiai evolúció következő állomásaként a mobilkészülékekbe költözik fizikálisan is a bankkártyánk, vagy helyettesítik valamilyen mobilos fizetési megoldással.

Kedden mutattak be egy új piaci megoldást, amelynek révén a “masteracardosok” mostantól a mobiljukat bankkártyaként használhatják. A magyarországi bemutató egyben európai premier is volt, és a rendszer négy platformon – iPhone, Android, Windows Mobile, SIM-kártyás – elérhető.

A hazai fizetési rendszer fejlesztője a Cellum Global két okból lehet ismert – az egyik, hogy ők felelnek a mobilparkolási rendszerek fejlesztéséért – a másik, hogy a cég elnök-vezérigazgatója Kóka János volt gazdasági miniszter, aki mostanság ebben az iparágban aktív.

Miközben mindenfelől arról hallani, hogy egyre több cég, így a Google is nyomja saját mobilpénztárcáját, mindenképpen fontos pillanat, hogy a hazai piac is kapott egy újdonságot. Míg a Google Wallet egyelőre csak az Egyesült Államokban lépett piacra fejlesztésével, addig a MasterCard Mobile Magyarországon debütált.

Sárga csekk mobilról

A szolgáltatás előnyeit áttekintve talán a legfontosabb, hogy használata előtt nem kell újraszerződni/szerződést módosítani semelyik résztvevővel sem. A másik, hogy valóban egyszerűen használható. A telepítéskor szükség van némi összpontosításra, de nem támaszt megoldhatatlan kihívásokat egy átlagfelhasználóval szemben sem.

Költsége van a rendszernek, az egyszeri a regisztráció során kell 99 forintot fizetni érte. Ugyanakkor a jövőben valóban nem kell például a bankkártyaszámunkat a telefonunkba bepötyögni, amitől azért a legtöbben ódzkodnánk. A rendszerhez kapunk egy mPIN-kódot (ez nem azonos a bankkártya PIN-nel és nem is célszerű) utána csak ezzel kell jóváhagyni a tranzakciókat.

Mit tud a rendszer? Először is lehet vele feltölteni előfizetős telefonokat, sajátot vagy másét. Nyilván ennek használati értéke megkérdőjelezhető, nem sok olyan okostelefonos ügyfél van, aki prepaid kártyás. (iPhone-hoz talán nincs is ilyen csomag.)

A rendszer másik szolgáltatása a webes vásárlások lehetősége, amikor valóban, mint bankkártya-helyettesítő használható egy webshopban. Ugyanis a korábban megadott bejelentkezőnkkel valóban egyszerűen lefolytatható a vásárlás, egyetlen bankkártyaadatunk nélkül.

A harmadik eset, a bizonyos QR-kódos tranzakció. Ez a kód nem régóta van elterjedőben, ám egyre több helyen jelenik meg, mint kiegészítő információkat tartalmazó „bélyeg”. Lehet látni magazinokban, utcán, BKV-jegyen stb. Mostantól, pontosabban novembertől pedig a T-Home számlákon is. Ezekre irányítva a telefon QR-olvasó alkalmazását már fizetni is lehet vele. Kvázi egy sárga csekk jelenik meg a telefon képernyőjén, amelyet értelemszerűen kell kitöltenünk.


A szolgáltatók közül egyedül a Vodafone-nál nem elérhető azonnal teljes értékűen a rendszer – mint elhangzott, csak a feltöltés működik – a T-Mobile-nál és a Telenornál már mától éles.

Jó de kinek?

A rendszernek több a siker szempontjából kétséges eleme is van. Gondoskodtak ugyan arról, hogy ne csak okostelefonos felhasználok használhassák. (Bár ez sem teljesen igaz, mert mint kiderült sem a BlackBerryt forgató üzletemberek, sem a piacon lassan tényleg cikinek tekintett symbianos, magyarul Nokia okostelefonosok sem tudják használni.)

A jelenleg bankkártyás, de nem okostelefonos felhasználók SIM-kártyájukon keresztül juthatnak a rendszerhez. Ehhez viszont be kell fáradni a szolgáltatóhoz, ahol kicserélik a SIM-kártyát, amelynek menüjében innentől már megjelenik a fizetési mobilbankkártyamód lehetősége. Sajnos ekkor is csak, a fenti három szolgáltatás közül csak kettő, a feltöltés- és a vásárlásfunkció fog üzemelni. A QR-kód leolvasásához nincs alkalmazás, hiába van a telefonnak kamerája. Vélhetően ennek elmaradásában is már a jövőbeni szempontok játszottak szerepet.

Az elterjedés másik akadálya lehet, hogy egyelőre csak olyan boltokban lehet használni, amelyeknek az FHB-bankon keresztül működik a webes fizetési csatornája. Viszont a partnereknek, amennyiben már bankkártya-elfogadó helyek, nem számolnak külön transzferdíjat a mobilos fizetés után. A bankkártyás fizetési lehetőségek elterjedésének pedig mára szinte az egyetlen gátja a magas közvetítői díj a bankkártyatársaságok felől. Egyszerűen sok kis boltnak – főleg ahol alacsony a profitráta – túl drága a sokszor 3 százalékos tranzakciós díjat kifizetni.


És éppen ezen a résen tervezi betenni lábát az Apple a saját fizetési megoldásával. Érdeke nyilvánvaló, a cég saját magának tudhatná azokat a tranzakciós pénzeket, amelyek eddig a bankkártyacégek markát ütötték. Az üzleti modell ugyanis kiiktatná a bankkártyatársaságokat, jelesül például a MasterCardot. Az Apple boltjában az iTunesban már régóta lehet bankkártyával fizetni, amelynek révén az ügyféladatok már rendelkezésre állnak a számlázáshoz, és nincs szükség bakkártyacégre a közvetítéshez. Ha hinni lehet a híreknek, az Apple új iPhone-ja, az 5 pedig már rendelkezni fog azzal a chippel, amely kiszolgálja majd az NFC mobilfizetési megoldást. És ha a tranzakciós díjakat elég alacsonyra szabja, vagy akár eltörli, az vonzó lesz az olyan kiskereskedők számára is, akik közül – például Magyarországon – sokan azért nem vezetik be a kártyás fizetés lehetőségét kisboltjukban, mert nem éri meg az említett magas jutalékok miatt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik