Tech

Az álmokat is irányítaná az amerikai hadsereg

A traumatizált veteránok rémálmait digitális álmokkal küzdenék le - és nem, ez nem az Eredet című film második részének forgatókönyve.

A vietnami háború veteránjai körében végzett kutatás szerint a poszttraumatikus stressz szindrómában szenvedők ötvenkét százaléka viszonylag sűrűn él át rémálmokat – ezt pedig kezelendő, ráadásul kezelhető problémának tartja az amerikai hadsereg.

A kutatási projekt egyelőre roppant korai, csupán tervezési szakaszában van, az érdemi munka legjobb esetben is csak a jövő évben kezdődne meg, de az alapvető koncepció már kész van.

A jelenleg használatos terápia során a katonákat arra próbálják tanítani, hogy a rémálom által okozott pszichikai és fizikai stressz észlelése esetén előre begyakorolt, nyugtató hatású jeleneteket hívjanak elő – a problémát az okozza, hogy míg ez teljes ébrenlétben nem okoz gondot, addig az éjszaka során sokan képtelenek erre.

Ezen segítene a hadsereg némi technológia alkalmazásával. A rémálomból ébredő katona az otthoni laptopon vagy 3D-s szemüvegmonitoron keresztül személyre szabott, közeli barátaival “feltöltött” eseménysort tekinthetne meg épp azért, hogy a későbbiekben a technológiai mankó nélkül is képes legyen előhívni ezeket a jeleneteket a tudatalattijával szemben.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik