Tudomány

A lányok jobban emlékeznek az álmokra

Fiataloknál is bebizonyították: a nők gyakrabban emlékeznek vissza az alvás közben átélt képzeletbeli élményekre, mint a férfiak.

Kapcsolódó cikkek

A Bázeli Egyetem felmérésében összesen 5600 fiatal vett részt, akik írásban válaszoltak az álmokat, alvást, stresszt és kreativitást érintő kérdésekre.

Kereken húsz százalékuk vallott úgy, hogy gyakran, illetve rendszeresen emlékszik álmára. A válaszolók harminc százaléka viszont csak nagyon ritkán, vagy gyakorlatilag soha nem tudja másnap visszaidézni, mit álmodott.

A kutatóknak a Journal of Adolescent Health című szaklapban közölt tanulmánya szerint egyértelműek a nemek közti különbségek: a lányok lényegesen gyakrabban – egytől hatig terjedő skálán 4,9-szer, a fiúk 4,2 alkalommal – emlékeznek álmaikra.

Serge Brand, a Bázeli Egyetemi Pszichiátriai Klinika munkatársa elmondta, ezek a különbségek a felnőttek esetében már korábban is ismertek voltak, a fiatal korosztályt illetően azonban nem léteztek még adatok.

“A tapasztalatok szerint a lányok kevésbé jó alvók, mint a fiúk, és gyakrabban felébrednek. Ezáltal az ébrenléti állapotuk és tudatállapotuk gyakrabban változik, és megnő az esélye, hogy emlékeznek az álmukra. A lányok egyébként is nagyobb jelentőséget tulajdonítanak lelki életüknek, mint a fiúk” – fejtette ki Brand.

A korábbi tanulmányok elsősorban az álmok tartalmára koncentrált. Egy kanadai kutatás például arra világított rá, hogy a fiatalok álmai nemtől függetlenül többnyire öt fő téma körül forognak: az üldözöttség, a zuhanás, szexuális tapasztalatok, az elkésés valamint az iskola, tanulás, tanárok témacsoport.

Sok fiatalra vannak hatással álmai: 39 százalékuk szerint az álmok gyakran befolyásolják a következő napi hangulatukat.

A rémálmokkal ellentétben a normál álmokra való emlékezés az egészséggel, a közérzettel és a kreativitással is összefüggésben áll. Azok a fiatalok, akik jókedvűek és magukat általában jó alvónak tartják, inkább emlékeznek álmaikra, mint a többiek. Ugyanígy a kreatív fiatalok is gyakrabban képesek visszaidézni álomképeiket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik