Tech

A japánok gondolkodásra tanítják a robotokat

S bár a tudósoknak csak gratulálni tudunk, valamiért az az érzésünk, hogy egyre közelebb kerülünk a robotok lázadásához.

A japán tudósok által kioktatott új robotok olyan fejlettségre tettek szert, amely még közelebb hozza őket az emberekhez: az elvégzendő feladatok megoldásáról gondolkodhatnak, tanulhatnak és eldönthetik, végül miként hajtják végre.

Haszegava Oszamu, a tokiói technológiai intézet professzora olyan rendszert fejlesztett ki, amely a humanoid robot számára lehetővé teszi, hogy lássa környezetét, és megoldja a hirtelen felmerülő problémákat. A SOINN névre hallgató robotot “ideghálózattal” látták el, ami lehetővé teszi az ismeretek felhalmozását és felhasználását arra, hogy “kikövetkeztesse” egy feladat végrehajtásának legjobb módját.

A robot képes felismerni a képeket, a hangi beállításokat és az őt körülvevő környezet elemzésével hajtja végre az elvárt cselekedeteket. Ha például megtanítják arra, hogyan kell felemelni egy poharat és vizet tölteni bele, képes lesz megtalálni az ehhez szükséges tárgyakat, és változó helyzetüktől függetlenül, illetve éppen azokhoz alkalmazkodva végrehajtani a műveletet. Minden részművelet előtt ismét elemzi az előtte álló helyzetet.

Ha képességeit meghaladó feladat elé kerül, akkor segítséget kér. Az új ismeretek elsajátítása nyomán képes lesz azokat más célokra is alkalmazni, amihez szintén mérlegelési képességre van szüksége, hiszen el kell dönteni, hogy milyen képességeket kell felhasználnia az új feladathoz.

Az emberhez hasonlóan képes lesz figyelmen kívül hagyni a “zajt”, vagyis azokat a jelentéktelen információkat, amelyek más robotokat megtévesztenek. További “humanoid” tulajdonsága, hogy különböző látószögekből is képes felismerni egy tárgyat – akkor is, ha még nem látta, de hozzá hasonlót már igen. Ráadásul a gondolkodó robot az internetről is képes lesz letölteni magának a szükséges információkat, ami azt jelenti, hogy gyakorlatilag minden létező emberi ismeret karnyújtásnyira lesz számára.

A professzor maga is elismeri, hogy óvatosan kell közeledni ehhez a technológiához, és már most minél szélesebb körben, a legkülönbözőbb szakmai ágazatok képviselőinek bevonásával, a lehető legalaposabban meg kell vitatni különböző vonatkozásait.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik