Tech

A robotika vízválasztója volt 2001. szeptember 11-e

A katasztrófát követően szó szerint a laboratóriumokból küldték bevetésre a robotokat. Az elmúlt tíz év számukra is teljesen új korszakot jelentett.

2001. szeptember 11-e előtt a katasztrófa sújtotta területeken történő segédkezésekre szánt robotokat soha nem próbálták ki éles körülmények között. Bár épp az azelőtti néhány évben kezdtek el egyre kisebb és egyre fürgébb formát ölteni, az emberek mellett akkor először kerültek bevetésre.

Az ikertornyok támadása után nem egy olyan terület volt, ahova se ember, se állat nem tudott bejutni; és még ha be is jutott volna, a tűz által okozott hőség és oxigénhiány miatt nem tudott volna túlélni. A különböző fejlesztési ügynökségek és vállalatok laborjaiban felkészített robotoknak lehetőségük és kötelességük volt bizonyítani.

Az akár cipődoboznál is kisebb méretű robotok azóta földön, vízen és levegőben is segítenek, legyen szó bármilyen katasztrófáról: természeti – vagy ember által okozott; földrengésről, hurrikánról vagy egy sérült atomerőműről.

Annak ellenére, hogy ezek a segédek gyakran 50-400 ezer dollárba (vagyis 10-80 millió forintba) kerülnek, nagyon is gazdaságos megoldásnak számítanak – és nem csak azért, mert az embereknek nem kell az életüket kockáztatni. Például a víz alatt működő Seaglider robotok sokkal gyorsabban és biztosabban voltak képesek feltérképezni a Golf-öböl állapotát a BP olajkatasztrófa után, mint ahogy azt esetlegesen hajókkal kiküldött emberek tudták volna megtenni.

Persze a robotoknak is megvannak a maguk korlátai. Például még egyetlen embert sem mentettek ki az épülettörmelékek alól, azonban a félelmet szó szerint nem ismerve, gond nélkül képesek feltérképezni az épülettörmelék strukturális integritását, hogy a mentőalakulatok már „nyugodt szívvel” tudjanak egy-egy területre belépni, nem félve a beomlás közvetlen veszélyétől.

Az utóbbi 10 év minden fejlődése ellenére azonban a legnagyobb hátrányt mégis az jelenti, hogy az előállítás és a fejlesztés sem olcsó mulatság, éppen ezért a katasztrófa sújtotta területekre gyakran csak néhány nap elteltével tudnak kiérkezni, ami miatt sokkal kevésbé hatékonyak, mint amilyenek lehetnének. Ideális esetben minden mentőcsapat rendszeres tagja kéne legyen egy-egy robot is, azonban a való életben közbeszól a pénz.

Ön is emlékszik rá, hogyan értesült tíz éve a terrortámadások híréről? Munkában volt? Iskolában? Telefonon hívták? Ossza meg velünk élményeit a Facebook-on!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik