Tech

Hogy miért zavar az emberszabású robotok látványa?

Tudományos bizonyítást nyert, hogy egyáltalán nem furcsa, ha az ember nem bírja az emberekre hasonlító robotokat.

Miért van az, hogy amíg oda vagyunk Wall-E-ért, addig mondjuk a képen látható, embert utánzó robotot egyáltalán nem bírjuk? Mert valljuk be, sokkal több érzelmet vagyunk képesek befektetni egy robot külsejű robotba, mint egy emberszabásúba. S míg ezt legbelül a legtöbben így érezzük, a Kaliforniai Egyetem kutatói tudományos alapot próbáltak ennek adni.

Éppen ezért fogtak húsz 20-36 év közötti alanyt (rendben, nem nagy minta, de kezdetnek talán elég) és miközben fMRI-vel szkennelték agyukat, különböző felvételeket mutattak nekik. Ugyanazt a mozdulatsort elvégezte a Q2 névre keresztelt női android, majd az a nő, akiről az előbbi robot külsejét mintázták, majd ugyanaz a robot, de az emberi hacuka nélkül.

Amikor az embert és a lecsupaszított robotot nézték, az alanyok agya nem érezte fontosnak lereagálni a szituációt, azonban mikor az embert utánzó robot került a szemük elé, az agyi aktivitás hirtelen megsokszorozódott – főleg a mozgást érzékelő és az empátiáért felelős területek között.

A kutatók következtetései szerint az okozza a “fellángolást”, hogy az agy nem azt kapja, amire számít – vagyis az emberi külsőt nehezére esik összekapcsolni a robotikus mozgással és ez okozza az idegenkedést.

A tudósok szerint az emberszabású robotok terjedésével az emberek érzékelése újrahangolódhat és empatikusabbá válhat az emberek külsejét felvevő robotokkal szemben. Persze az is lehet, hogy a közeljövőben úgy döntünk, hogy mégsem jó ötlet a magunk képére formálni őket.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik