Tech

Akár 100 000 euróra is büntethetik a Facebookot

Az ír adatvédelmi biztos hamarosan megkezdi vizsgálatát.

Bő három hete írtunk arról a (némileg nehezen megtalálható) lehetőségről, hogy a közösségi oldal felhasználói CD-n kérhetik ki a róluk tárolt adatokat, majd október elején – mikor ezt mi is megpróbáltuk – kiderült, hogy 40 napos sorra kell számítani, és akkor sem biztos, hogy bármit kézhez kapunk.

Nos, a Europe vs Facebook projektet létrehozó osztrák fiatalember – a 24 éves Max Schrems – azért indította el a közösségi oldal elleni, adatvédelmi hadjáratát, mert saját adataiból arra a következtetésre jutott, hogy a Facebook mindent eltárol rólunk – azt is, amit egyszer már töröltünk.

Elmondása szerint az 1 200 oldalas dokumentum tartalmazta minden egyes bejegyzését és üzenetét (függetlenül attól, hogy ezeket törölte-e vagy sem), de még arról is talált információkat, hogy milyen fényképekről távolította el a címkézést, kiknek nem fogadta el az ismerősi felkérését, mikor és milyen IP-címről jelentkezett be az oldalra.

Magyarul minden, azaz minden valaha a Facebookon elkövetett kattintása ott volt feketén fehéren.

Mivel az EU állampolgárai a Facebook ír leányvállalatával állnak jogi kapcsolatban, most az ír adatvédelmi biztos eljárását kérte – összesen 22 ügyben. Az adatvédelmi biztos hivatala megerősítette, hogy vizsgálatot fognak lefolytatni és amennyiben bebizonyosodik az oldal vétkessége, úgy az oldal akár 100 000 eurós bírságra is számíthat.

Persze ismerve a Facebook anyagi helyzetét, egy 30 millió forintos bírság valószínűleg nem okoz súlyos fejfájást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik