Tech

CD-n kapható minden facebookos adatunk

Az EU minden polgárának joga van tudni arról, hogy egyes vállalatok milyen információkat tárolnak róla - és ezalól a Facebook sem kivétel... ugye?

Ebből a feltételezésből indul ki a Europe vs Facebook nevű projekt, mivel az európai felhasználók a dublini székhelyű Facebook Ireland Limited nevű vállalattal léptek szerződésre, mikor regisztráltak.

Elvileg nincs más dolgunk, mint ezen a jól eldugott oldalon jelezni, hogy igényt tartanánk a rólunk tárolt minden adatra. Ehhez nincs másra szükség, mint a személyi igazolványunk egy szkennelt verziójára – és természetesen arra, hogy a személyin és a közösségi oldalon ugyanaz a név szerepeljen.

A Europe vs Facebook arra hívja fel a figyelmet, hogy általában 2-3 levélbe belekerül, mire a közösségi oldal beadja a derekát és az sem árt, ha az ír adatvédelmi biztossal fenyegetőzünk, miközben két kézzel hivatkozzuk a 95/46/EK irányelvet, amely a személyes adatok feldolgozása vonatkozásában a személyek védelméről szól.

Állítólag, ha elég kitartóak vagyunk, a Facebook egy CD-n található, méretes PDF fájlban szállítja ki adatainkat – a Europe vs Facebook projekt arra kéri azokat, akik veszik a fáradságot, hogy nézzék át az elküldött adatokat, mert a maguk részéről arra lennének a leginkább kíváncsiak, hogy a közösségi oldal csak a jelenlegi, vagy az esetleg már korábban törölt adatokat is tárolja.

Mi délután kipróbáljuk és jelentkezünk a fejleményekkel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik