Tech

Sorba kell állni a facebookos adatokért

Elvileg minden rólunk tárolt adatunkról kérhetünk tájékoztatást, de úgy tűnik, a közösségi oldal malmai is lassan őrölnek.

Egy héttel ezelőtt írtam a Europe vs Facebook nevű akcióról, ami arra biztat mindenkit, hogy éljen az EU-adta jogával, és kérje ki a róla tárolt információk tárházát.

Elvileg az embernek nincs más dolga, mint ezen az oldalon megadni a szükséges adatokat, behivatkozni a szerinte releváns jogszabályokat, és feltölteni a személyijét, és a Facebook (még ha roppant lassan is, de) egy CD-n kiszállít egy adott esetben ezeroldalasnál is hosszabb aktát.

Ez egyrészt valahol zavaró, másrészt viszont roppant kényelmes, hiszen soha többé nem kell azon gondolkodni, hogy mit küldjünk, ha önéletrajzot kérnek.

Mindenesetre magam is megpróbáltam lekérni a rólam tárolt adatokat, már csak azért is, mert engem is elkezdett érdekelni, hogy vajon a Facebook a törölt bejegyzéseket, képeket, egyebeket valóban törli-e a rendszereiből, vagy valahol mélyen azért minden beküldött bit és bájt megtalálható még.


(kattints a nagyobb képért)

Az adatok kitöltése után a súgóközpont oldalán a következő, apró szöveg olvasható: „Nemsokára kapni fogsz egy válasz e-mailt. A további intézkedések előtt válaszolnod kell erre.”


(kattints a nagyobb képért)

Az egértől várható legnagyobb sebességgel kattintottam át a Gmailre, de az ott talált levél nem tartalmazott semmi olyat, amire válaszolhatnék, sőt, a Facebook arról tájékoztatott, hogy mostanában nagyon sok ilyen kérelem érkezett hozzájuk (vajon miért?), éppen ezért – bár finomítanak a válaszadási rendszerükön – jelentős csúszásokra kell számítani.


(kattints a nagyobb képért)

Magyarul sorba kell állnom, méghozzá írd és mondd, legalább 40 napon keresztül. Rendben, ez azt jelenti, hogy minimum november 9-ig várnom kell. Utána ismét próbálkozom.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik