Tech

Fényképészeti forradalom: felejtős a fókuszálás

A Lytro a világ első olyan kamerája, amivel elég a fotó elkészítése után eldönteni, hol legyen éles a kép.

Még júniusban adtunk hangot a Lytro által használt technológia iránti lelkesedésünknek – aki akkor nem hallott volna róla, gyakorlatilag arról van szó, hogy a tökéletes fényképhez szükséges beállításokat (ezek közül is elsősorban a fókuszt) el lehet felejteni.

A technológia magyarázata egy egész disszertációt igényelne (ilyen formában született meg írásban az ötlet), úgyhogy maradjunk annyiban, hogy a hagyományos fényképezőgépekkel szemben a Lytro annyi információt próbál befogadni, amennyi emberileg “kamerailag” lehetséges. A kamerához járó szoftverrel pedig otthonunk nyugalmában dönthetjük el, hogy melyik pontra érdemes élesíteni.

Ha ez még nem lenne elég megdöbbentő, a technológia nem igényel sem fizikailag, se informatikailag sok helyet: a kézben kényelmesen elférő eszköz 8 gigabájton 350, míg 16 gigabájton 750 képet képes eltárolni. Ráadásul mindezt viszonylag olcsón, hiszen a nyolcszoros optikai zoomra képes eszköz kisebb változata 399 dollárba (cirka 85 ezer forintba), míg a nagyobb tárkapacitású verzió 499 dollárba (kb. 105 ezer forintba) kerül.

A hazai felhasználók szempontjából a legnagyobb hátrányt az jelenti, hogy a 2012-ben piacra kerülő Lytro egyelőre kizárólag az Egyesült Államokban rendelhető meg. Azonban, ha sikerülne is szerezni egyet, egyelőre csak Mac gépekkel áll szóba.

Mi ettől függetlenül oda vagyunk érte, hiszen ahova kattintunk, oda fókuszál:

Ajánlott videó

Olvasói sztorik