Tech

Biztonságosabbá válik a Google keresője

Automatikusan titkosítani fogja a bejelentkezett felhasználók keresési kifejezéseit és eredményeit.

Kapcsolódó cikkek

A Google eddig is az elérhető legnagyobb biztonság szószólója volt. A Gmailbe már 2010-ben integrálta az SSL protokollt, de a Google naptárát is hasonlóan lehet elérni. Szó szót követett, a szavakat pedig tettek, így a Google alapvető funkciója, a keresés sem lehetett kivétel.

A következő hetekben kerül bevezetésre az, hogy a bejelentkezett felhasználókat automatikusan átirányítják, míg a be nem jelentkezett keresők közvetlenül a https://google.com címről érhetik el (már akár most is) a titkosított keresést.

Hogy ez miért jó az egyszeri felhasználónak? Nos, az SSL segítségével a szerver és a számítógép között biztonságossá válik a kommunikáció, így harmadik fél nem tudja kifigyelni a titkosítva elküldött adatokat, legyen szó a keresésről vagy épp a keresés eredményeiről.

Erre persze mondhatnánk azt, hogy semmi olyanra nem szoktunk rákeresni, amit titkolni kellene. Azonban nem szabad elfelejteni, hogy a keresés is egy személyre szabott szolgáltatássá kezd válni, vagyis nemcsak a keresett kifejezésekből, hanem a megjelenített eredményekből is lehet a személyre következtetni. Ez pedig adott esetben konkrét biztonsági kockázatot is jelenthet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik