Tech

Gyönyörű a Google jégkrémszendvicse

A Samsung Galaxy Nexusszal párhuzamosan mutatkozott be Hongkongban az Android 4.0, vagyis az Ice Cream Sandwich névre hallgató op-rendszer.

A telefonról már írtunk, úgyhogy itt az ideje, hogy röviden áttekintsük, miben jobb a 4.0-s Android az előző változatoknál. Nos, ha a nap folyamán bizonyítanunk kéne technikai felkészültségünket, azonban mégis rövidre szeretnénk fogni, nyugodt szívvel mondhatjuk azt, hogy a 4.0 olyan az Androidnak, mint az 5 az iOS számára.

Minden bizonnyal nem a legfontosabb újítása, de nekünk mégis valamiért nagyon tetszik, hogy szó szerint elég ránézni a telefonra ahhoz, hogy a billentyűzár feloldásra kerüljön. Rendben, láttunk már ilyet korábban, de ez bele lett égetve az operációs rendszerbe, viszonylag gyors és néhány kivételtől eltekintve működik is.

Miután az arcunkkal sikeresen bejutottunk a kezelőfelületre, azonnal fel fog tűnni, hogy mennyire “kitakarították” az egészet, az egész interfész a Honeycomb verzió roppant tiszta és futurisztikus stílusát idézi. A Google ráadásul az egészet megfejelte egy saját betűtípussal, amely a Roboto nevet kapta. (Szerintünk a Helvetica és a DIN eddig eltagadott gyermeke, de ettől még szép.)

A nagyobb és éppen ezért kötelezően említendő újítások közé tartozik az Android Beam, ami egy NFC-re alapuló technológia, mely a gyors adatátvitelt teszi lehetővé egyik androidos készülékről a másikra. Ebből pedig már rá lehetett jönni, hogy a Samsung Galaxy Nexus NFC-vel érkezik.

De nem szabad arról sem megfeledkezni, hogy a Gmail és a Google Calendar tökéletesen be lett illesztve az új operációs rendszerbe, és úgy általában is a Google termékek és szolgáltatások az eddigieknél kényelmesebben vagy gyorsabban (esetleg is) érhetőek el az új felületen. (Például a Chrome-mal történi szinkronizálás már alapbeállítás.)

Az elérhetőségről egyelőre csak annyit tudni, hogy a Galaxy Nexuson kívül az Android 4.0 novemberre várható, bár az SDK már most letölthető.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik