Tech

Tanítják Steve Jobs gondolkodásmódját

A titkos Apple Egyetemet azért hozták létre, hogy az új vezetők ugyanolyan egyedi módon legyen képesek gondolkodni, mint a vállalat alapítója.

Az almás cég legnagyobb kihívása nem egy új kütyü feltalálása, nem egy forradalmi szolgáltatás kitalálása, hanem alapítójának túlélése lehet. Persze Steve Jobs és munkatársai tisztában voltak azzal, hogy ez a pillanat előbb vagy utóbb be fog következni, éppen ezért különös fontosságú volt számukra, hogy a céget meghatározó egyediséget valahogy át tudják adni a következő generációknak.

Egy – a nevét nem vállaló – munkatárs nyilatkozott a Los Angeles Timesnak az Apple Egyetemről, amely az oktatás mellett azt is folyamatosan kutatja, hogy a cég mitől ér el sikereket. Az Apple természetesen nem kívánta kommentálni a cégen belül elrejtett oktatási intézményt, de a projektet ismerő emberek elmondása szerint 2009 elején a Yale üzleti iskolájának egykori dékánja vette a kezébe a vezetését.

Jobs maga is megpróbálta összeszedni azokat az alapvető szempontokat és nézeteket, melyek meghatározzák az Apple-t, majd felügyelte azon egyetemi szintű kurzusok létrehozását, melyek ezeket üzleti stratégiákká transzformálták. Az említett „tanok” egyébként – ismerve az Apple termékeit – senkit nem fognak meglepni: egyszerűség, tökéletességre törekvés, elszámolási kötelezettség, figyelem a részletekre, és feltétlen titoktartás.

Persze az, hogy az Apple Egyetem mennyire lesz képes átadni Steve Jobs logikáját, gondolkodásmódját és kulturális génállományát, csak a következő években fog kiderülni, de a magunk részéről nagyon szívesen beülnénk néhány tanórára.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik