Tech

Miért van harapás az Apple logójában?

Az almás cég ugyan csak 35 éves, világszerte ismertté vált szimbólumával kapcsolatban mégis számos legenda született már.

Az almáról sokaknak egyből a leghíresebb almás történet jut eszébe: Ádám és Éva bibliai története, melyben a tudás fájának gyümölcséből kóstolnak. Mások azonnal rácáfolnak és a második leghíresebb almás legendával vágnak vissza, amelyben Sir Newton fején koppan az alma. Bár Newton nem harapott rá a gyümölcsre, ezen elmélet támogatói abban látják elképzelésük bizonyítékát, hogy a cég alapítása után bő tíz évvel Newton platform néven egy korai PDA-rendszert adott ki az Apple.

Valószínűleg gyermeki lelkivilágunkat bizonyítja, hogy nekünk még Hófehérke is eszünkbe jutott, de a legelterjedtebb történet egy másik mérgezett almáról szól.

Eszerint az összes Apple készüléken található harapott alma Alan Turing nevéhez, pontosabban halálához kapcsolódik. Turing a modern számítástechnika alapjait rakta le, forradalmasította a mesterséges intelligencia kutatását és a második világháború alatt német kódokat tört – munkáját azonban kortársai nem ismerték el és homoszexualitása miatt megvetették. Életének végül 1954. június 7-én vetett véget egy ciánnal befecskendezett almával. A legenda szerint két vállalkozó szellemű ifjú, bő 20 évvel később meg szeretett volna emlékezni Turing munkásságáról.

Gyönyörű és inspiráló, ugye? Az, de sajnos nem igaz.

Egy 2009-ben készített interjú során Rob Janoff, a logó tervezője megvallotta, hogy akkor nem is ismerte még Turing történetét; ráadásul a bibliai és newtoni utalást is elutasítja. Sőt, elmondása szerint a rajzolás időpontjában azt sem tudta, hogy az informatika alapjait bitek és bájtok fogják alkotni. (A szóvicc angolul mutatkozik meg, hiszen a bite (mint harapás) és byte (mint adatmennyiség) szavakat ugyanúgy kell ejteni, ráadásul az utóbbi valóban az előbbiből ered.)

Rendben, se Éva, se Hófehérke, se Newton, se Turing, de akkor miért van harapás abban a fránya logóban? Nos, az ok nem túl romantikus, de annál zseniálisabb.

A harapás, Janoff elmondása szerint az arányok miatt volt szükséges, hogy az Apple logóját senki ne nézze, mondjuk cseresznyének. Kiábrándító, de valljuk be, zseniális.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik