Tech

Melyik országban a leggyorsabb az internet?

Az átlagos letöltési sebességet tekintve Magyarország az élmezőnyben van, de messze elmarad a meglepő dobogósoktól.

A Pando Networks 2011. január 1-je és június 30-a között 224 ország 27 millió letöltését figyelte meg, ami összesen 35 petabájtnyi (vagyis 35 ezer terabájtnyi) adatot jelent – a mintavétel tehát meglehetősen alaposnak tűnik.

Ebből az derült ki, hogy a bolygó átlagos letöltési sebessége 580KBps. Figyelem, a „KBps”-ben szánt szándékkal használunk nagy B betűt, mivel nem a szolgáltatók által alkalmazott másodpercenkénti bit mennyiséget, hanem a felhasználók által is használt és életszerűbb másodpercenkénti bájt mennyiségét jelöljük.

Hazánk az élmezőnybe tartozik a maga 624KBps átlagos letöltési sebességével, azonban messze elmarad az első helyezett Dél-Koreától, ahol 2,2 megabájtot lehet egyetlen másodperc alatt letölteni. Ez a sebesség megdöbbentő módon nagyobb, mint az Egyesült Királyság, Törökország, Spanyolország és Ausztrália összesített tempója.

Második helyen Románia áll 1,9MBps sebességgel, míg a harmadik helyezést Bulgária szerezte meg a maga 1,6MBps-os lendületével.

Amennyiben szomszédaink letöltési szerencséje okán némi keserűséget éreznénk, nyugtatólag hathat a tudat, hogy a fejlett nyugaton, az Egyesült Államokban a hazainál alacsonyabb, 616KBps-os az átlag.

Az előbbiekkel szemben a leglassabb letöltő címét Kongó érdemelte ki. Mindössze 13KBps átlagos letöltési sebességével azonban alig marad el a Közép-afrikai Köztársaság mellett, ahol 14KBps a megszokott.

Azok, akik kíváncsiak a többi ország adataira, ezen az interaktív térképen találnak válaszokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik