Tech

Hány oldalas az internet?

Digitális világunkban egy abszolút megválaszolható kérdésnek tűnik, ugye?

Ennek ellenére pontos – de még csak tudományos megalapozottságú közelítőleges – választ sem tud senki adni.

Kevin Kelly, a Wired egyik alapítója 2010-es könyvében úgy spekulál, hogy a neten cirka 100 billió (vagyis százezer milliárd) honlap található, ami azt jelentené, hogy világunk digitális elméje az emberi agynál is nagyobb, mivel az „csak” 100 milliárd neuront tartalmaz.

Persze az is igaz, hogy minden biológiai neuron ezernyi másik neuronhoz kapcsolódik, míg egy átlagos honlap átlagosan csak 60 másik honlapra linkel – ami a kapcsolatok összesített számát tekintve azt jelenti, hogy agyunk még mindig százszor összetettebb. Azonban zárójelben azt is meg kell jegyezni, hogy az aggyal szemben az internet néhány évente megduplázódik.

De visszatérve a válaszra, az internet atyjának tekintett Tim Berners-Lee és World Wide Web névre hallgató alapítványa a Google egymillió dollárjával a jövő év elejére fel szeretnék térképezni az internet jelenlegi állapotát és a honlapok hozzávetőleges számát.

Persze az egymillió dollárnak nem csupán egy szám lesz az eredménye, hanem egy komplex, országokra is lebontható statisztika.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik