Tech

Fénnyel 10-szer gyorsabb az internet?

Az adatátvitelt a jövőben nagyon gyorsan villogó LED-lámpákkal oldanák meg.

Harald Haas, az Edinburgh-i Egyetem professzorának elmondása szerint a LED-lámpákkal történő adatátvitel alapjaiban hasonlít a jelenlegi technológiára, a lámpa be- illetve kikapcsolt állapota a bináris számrendszert közvetíti: bekapcsolva egyest, kikapcsolva nullát. Vagyis minden adott pillanatban 1-1 bitet képes átadni.

Ezt a be- illetve kikapcsolást a LED-lámpa azonban olyan sebességgel képes folytatni, hogy az emberi szem számára észrevehetetlen, csupán egy égő fényt látható. Így működnek például a távirányítók is.

A különbség azonban abban rejlik, hogy míg egy egyszerű távirányító egy másodperc alatt 1-10 kilobitet képes közvetíteni, addig a kutatók, az általuk kifejlesztett digitális modulációnak köszönhetően 100 megabites sebességet voltak képesek elérni, ami – nem nehéz kiszámolni – egy átlagos, 10 megabites szélessávú internetelérésnél 10-szer gyorsabb.

Az új technológiát a verőfényes nappalok sem zavarják, mivel az adatot átvevő érzékelők első körben az állandó fényt szűrik ki és kizárólag a változásokra – tehát a LED-lámpák észrevehetetlenül gyors villogására – koncentrálnak.

Azonban Haas szerint ez az újítás az interneten túlmutat, számos egyéb alkalmazási lehetőséggel. Például kocsik lámpáiba szerelve – melyek egy része már eleve LED-lámpákat használ – az elől haladó gépjármű féklámpája jelezhetné a mögötte lévőnek, hogy valószínűleg hirtelen megállás következik, így a hátsó kocsi a sofőrt megelőzve lenne képes megakadályozni egy esetleges balesetet.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik