Tech

Magyar újítás hozhat áttörést a mobilos fizetésben

A találmány lehetővé teszi a bankoktól és mobilszolgáltatóktól független mobiltelefonos vásárlást.

A találmányt a Cellum Global Zrt. szakemberei mutatják be a hétfőtől csütörtökig, a franciaországi Nizzában rendezett NFC világkongresszuson.

Az Near Field Communication egy rádiófrekvencia-alapú vezeték nélküli kommunikációs szabvány, amely a chipen tárolt adatok átvitelére szolgál. Alkalmazása során az NFC-chippel felszerelt kártyát vagy más hordozót néhány centiméterre kell tartani attól a készüléktől, amely a tárolt adatot (legyen az utalványösszeg, személyi azonosító vagy közlekedési menetjegy) leolvassa és értelmezi.

A plasztikkártyák esetében már széles körben alkalmazott érintésmentes technológia telefonokba integrálása világszerte új, sokszor még kísérleti szakaszban lévő fejlesztés. A plasztikkártyától eltérően a mobil NFC a készüléktől energiát is vehet fel, értelmezheti a kamera által közvetített jeleket, így jóval összetettebb feladatok ellátására képes. A mobilpiac különböző szereplőinek azonban még nem sikerült közösen elfogadott, standardizálható megoldást találniuk, így nem alakult ki általánosan használható technológiai szabvány.

A közlemény szerint a magyar Cellum csoport világújdonsága megkerüli az átmeneti megoldásokat, így univerzálisan alkalmazható. Az új termék ötvözi a mobilfüggetlen NFC-kártya és az NFC-képes mobiltelefon előnyeit, megoldást kínál azokra a problémákra, amelyek eddig akadályozták a technológia gyorsabb, nemzetközi terjeszkedését.

Az innováció lényege, hogy a mobilkészülék egyfajta “adathidat” hoz létre a központi számlakezelő és a kártya között. Az alkalmazás ráadásul nem függ sem a bankok, sem a mobil hálózati szolgáltatók technológiájától. A kártyán tárolt egyenleget bármely NFC-képes mobiltelefonnal lehet használni. A megoldás biztonságos, mivel maga a telefonkészülék nem tárol adatot, így hackerek sem tudnak hozzáférni.

Ajánlott videó

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.