Tech

VIGYÁZZ, SPAM: Csalás minden 7. videó a Facebookon

Ne adjuk könnyen a lájkunkat!

Az online csalás nagyjából azóta létező probléma, mióta beszélhetünk online-ról, és a csalók mindig oda mennek, ahol a legtöbben vannak és ahol a legnagyobbak az esélyeik: jelenleg a közösségi oldalak és közülük is természetesen a legnagyobb, a Facebook.

Eddig is lehetett arról tudni, hogy nem mind arany, ami fénylik – talán már megtanultuk, hogy attól hogy egy ismerősünk üzenőfalán megjelenik valami, lehet kártékony. Azonban a Symantec legújabb kutatása most arra is rávilágított, hogy pontosan mekkora a baj.

A biztonsági cég augusztus 2-án egy 3,5 millió Facebook-bejegyzésből álló mintát nézett át – a kutatásba kizárólag olyan posztokat vett be, melyek valamilyen videótartalmat tartalmaztak vagy osztottak meg – és kiderült, hogy majdnem 15%-uk csalók keze munkáját dicséri.

Az ún. „likejacking” vagy lájk-rablás már önmagában is kínos lehet az érintett számára, hiszen a belájkolt tartalom hirtelen a saját üzenőfalán találja magát, akár többször is. Azonban ez csupán apró kellemetlenség ahhoz képest, hogy legrosszabb esetben a hamis videó megnyitása kártékony szoftver elszabadulását is jelentheti.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik