Tech

Az online szerepjáték királya volt az oslói mészáros

A norvég rémmel kapcsolatban a profizmust és a maximalizmust emelte ki az egyik játékos, aki a digitális világban ismerte meg.

Anders Behring Breivikről már a korábbiakban is tudni lehetett, hogy egyik kedvence a Call of Duty: Modern Warfare 2 című lövöldözős játék volt, ami a tömeggyilkos saját bevallása szerint is felkészülésének egyik állomása volt. Cselekedeteihez kevésbé kapcsolható és ezért kevésbé ismert, másik nagy szenvedélye a világszerte 11,4 millió játékost számláló World of Warcraft.

A WoW-ként rövidített online szerepjáték egy orkokkal, varázslókkal és lovagokkal teli világ, ahol a játékosok egymással összefogva más csapatok, klánok ellen vagy a számítógép adta ellenfelekkel szállnak szembe. A lövöldözős Call of Duty-val szemben a World of Warcraft elsősorban a felhasználók interakciójára épít, magányos farkasként nehezebb előrejutni.

Egykori, Szax névre hallgató klántársát az Index szólaltatta meg: elmondása szerint Breivik nagyon jó vezető volt, aki magától és klánjában lévő társaitól is elvárta a folyamatos fejlődést – aki lemaradt, kimaradt. Két virtuális csata közben a játékosok persze nem csak a játékról beszélgetnek. Szax így emlékezett vissza: “Amikor panaszkodtam neki a „cigánykérdésről” itthon, megjegyezte, hogy náluk is sok káros elem él.” Ezzel szemben a sok nemzetiségből álló klánban állítólag soha nem volt probléma abból, hogy valaki honnan származik.

Mások viszont találkoztak Breivik sötétebb oldalával. Egy egykori holland klántárs a De Telegraaf című holland lapnak mondta el, hogy politikai tárgyú beszélgetéseik során elárulta, az iszlámkritikus Geert Wilders pártjára szavazott, mire Breivik egy filmekkel, cikkekkel és fotókkal tűzdelt propagandaanyagot küldött neki – a csomag tartalmazta Breivik felfegyverkezett fotóját is.

Mielőtt azonban kiegyenesített kaszákkal rohamoznánk meg a számítógépes játékokat gyártó cégeket, fontos tisztázni, hogy Breivik és a hozzá hasonlóak életének pontosan ugyanakkora szegmensét jelentik ezek a programok, mint a törvénytisztelő, normális emberekének. Nincs összefüggés.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik