Nagyvilág

Kollégiumnak is beillő börtönbe kerülhet a norvég merénylő

Emberiesség elleni bűntettel vádolhatják, mégis a világ legemberségesebb börtönébe kerülhet a norvég merénylő.

Anders Behring Breivik feltehetően Norvégia legújabb, és legjobban őrzött börtönébe, a legveszélyesebb norvég bűnözőket, köztük gyilkosokat és erőszaktevőket fogva tartó Haldenbe kerühet. Ha ezek után szögesdrótok, állig felfegyverkezett, szigorú tekintetű börtönőrök, bilincsbe vert rabok és kőkemény körülmények jutnak eszébe, akkor nagyot téved. A Halden ugyanis elsőre inkább tűnik kollégiumnak, mint egy szigorúan őrzött börtönnek.

A norvég büntetés-végrehajtás ugyanis a rehabilitációra és az emberi jogokra helyezi a hangsúlyt, valamint arra, hogy visszavezessék a társadalomba a bűnözésen kapott embereket. A Haldent pedig ennek a hozzáállásnak a mintapéldájának tekintik.

A Foreign Policy által a „világ leghumánusabb börtöneként” jellemzett Halden őrei nem hordanak fegyvereket, és arra bátorítják őket, hogy legyenek minél barátságosabbak az elítéltekkel, akikkel vegyes csapatokban közösen sportolnak, és együtt is ebédelnek, a családi hangulat erősítésére. Az őrök fele ráadásul nő.

A rabokat nagy ablakokkal ellátott cellákban helyezik el, ahol lapos tévé, egy kis hűtőgép és magánfürdőszoba várja őket. Szabadidejükben pedig rengeteg lehetőség közül választhatnak. A börtönkönyvtárban a könyvek mellett CD-k DVD-k és magazinok várják az elméjüket ápolni akaró rabokat, míg a testmozgást igénylő elítélteket a legkorszerűbb eszközökkel felszerelt tornaterem és egy mászófal is várja. A zenélni vágyó rabok számára pedig egy zenestúdiót biztosítanak.

Ha pedig a szabad ég alatt csak a börtön falát szeretnék bámulni, egy norvég graffitiművész egymillió dolláros alkotásán pihentethetik szemüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik