Nagyvilág

Fehérorosz kémtől kaphatott kiképzést Breivik

A norvég rém állítólag hamis útlevéllel érkezett az országba, és egy nőt is összeszedett.

A múlt heti norvégiai kettős merénylet gyanúsítottja, Anders Behring Breivik állítólag a tavasszal egy fehéroroszországi titkos félkatonai táborban kapott kiképzést – írta csütörtökön a RIA-Novosztyi orosz hírügynökség egy fehérorosz ellenzékire hivatkozva.

Breivik háromszor látogatott Fehéroroszországba. Idén a kettős merényletre készülve Minszkbe utazott, ahol egy titkos félkatonai táborban kiképzésben részesült – állította Mihail Resetnyikov, az ellenzéki Hazafiak Pártja vezetője a Gazeta.ru orosz hírportálnak a rendvédelmi szervekhez közel álló forrásokra hivatkozva.

Resetnyikov azt állította, hogy régebben Breivik részt vett egy olyan kiképzésen, amelyet a fehérorosz titkosszolgálat volt tisztje vezetett, s akkor hamis útlevéllel érkezett az országba. A fehérorosz KGB aktáiban állítóan Viking fedőnéven szerepel. Resetnyikov olyan híreszteléseket is megemlített, amelyek szerint Breiviknek Fehéroroszországban barátnője is volt.

Breivik 1500 oldalas manifesztumában megemlítette, hogy Fehéroroszországban járt, az 1986-os csernobili atomerőmű-szerencsétlenség következményeit akarta tanulmányozni. A fehérorosz határőrség megerősítette, hogy 2005 márciusában valóban az országban töltött néhány napot. A határőröknek azt mondta, hogy viking sírokat jött megnézni. Ez senkit nem lepett meg, Fehéroroszországon át vezet a Görögországba vezető varég (viking) út, így nem kevés, turisták által látogatott viking sír található az országban.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik