Tech

Robbant már fel kütyü a kezedben?

A li-ion akksik legveszélyesebb hibája az, hogy fel tudtak robbanni. Eddig.

Az akkumulátorok világában hatalmas előrelépést jelentettek az újratölthető, lítium-ionos elemek, melyek hamar átvették a NiMH akksik helyét. Számos előnyükkel szemben van néhány jelentős hátrányuk, ami mindeddig javításra szorult.

Például annyira bírják a nyári meleget, mint az eszkimók a szabadstrandon: elég, ha az általuk hajtott kütyü nem kap megfelelő hűtést és az akksi kapacitása hamar a felére esik vissza. Ha pedig a szabadstrandról esett szó, már kevés nedvesség is képes az akkumulátorban lévő sóval sósavvá alakul, amely miután átrágta magát az anódon és a katódon, robbanást eredményez.

Összefoglalva tehát: a technológia eddig is jó volt (jobb, mint a korábbi), azonban odafigyelést igényelt.

S bár csak 2011-et írunk, merjük állítani, hogy a Leyden Energy az évtized áttörését mutatta be nemrég az energiatárolás területén. Az előbb leírt hibákat egytől-egyig kivasalták és egy olyan akkumulátort hoztak létre, ami a hároméves (a területen rekordhosszúságú) garanciás időszakának a végén is az eredeti kapacitás 80 százalékával rendelkezik.

Az akksiban lévő sót egy saját fejlesztésre cserélték ki, amely amellett, hogy nem reagál a nedvességre, a hőt is jobban bírja; a katódot pedig alumínium helyett grafitos fóliából készítették, ugyancsak a magasabb hőmérsékletek elviselésére.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik