Tech

Bill Gates újra feltalálná a WC-t

Az ember, aki forradalmasította a személyi számítástechnikát, most 42 millió dollárt szán valami teljesen más forradalmasítására.

Pontosan egy hónappal ezelőtt írtunk a WC-k és a Gates alapítvány kapcsolatáról – akkor 1,5 millió dollárt (vagyis közel 300 millió forintot) ajánlottak fel a szennyvíz megújuló energiaforrássá alakítására, ez azonban csak része a WC-k megújulását célzó projekt teljes költségvetésének.

A Bill és Melinda Gates Alapítvány Globális Fejlesztési Programjának elnöke szerint az utóbbi 200 évben nem volt olyan eszköz vagy találmány, amely több életet mentett volna meg és jobban hatott volna az emberek egészségére, mint a WC feltalálása által elindított közegészségügyi forradalom. S míg a magunk részéről a kézmosást sem tartjuk rossz ötletnek, alapvetően egyet kell értsünk.

A probléma abból adódik, hogy míg nálunk a napi rutin része, hogy jelentős mennyiségű vizet “pazarolunk” lehúzáshoz, addig a világ 40%-ának nincs hozzáférése hasonló létesítményhez. A bolygón egymilliárd ember a szabadban végzi a dolgát, és évente 1,5 millió gyermek hal meg olyan hasmenésben, ami jobb közegészségügyi állapotok között kezelhető lenne.

A közel 8,5 milliárd forintos felajánlás célja, hogy 2015-ig olyan WC kerüljön feltalálásra, amely önmagában, csatornahálózat vagy elektromosság nélkül is képes működni, olcsó az előállítása és az installációja, és a napi fenntartása nem kerül többe 5 centnél (vagyis 10 forintnál).

Ajánlott videó

Olvasói sztorik