Tech

Ürülékből erőművet?

A fejlődő világ két legnagyobb problémája a túl kevés energia és a túl nagy mennyiségű tisztítatlan szennyvíz - a két negatívum egymást olthatná ki.

Míg Japánban azon kísérleteznek, hogy a szennyvízt hamburgerré alakítsák, addig a Microsoft alapítója által létrehozott Bill és Melinda Gates Alapítvány egy kevésbé gusztustalan és talán értelmesebb megoldást támogatna 1,5 millió dollárral (vagyis kb. 300 millió forinttal).

Mivel az olyan országokban, mint például Ghana, a szennyvíz elvezetése nincs megoldva, nagyon súlyos problémákat okozhat az ebben keletkező baktériumok termőföldbe és ivóvízbe szivárgása. A projekt sikeressége esetén ráadásul nem csak a szennynek találnának helyet, de azt egy megújuló energiaforrássá tudnák alakítani, ami nem csak egészségügyileg, de gazdaságilag is jelentősen segítené a fejlődő országokat.

A Gates Alapítvány számításai szerint a világon közel 2,5 milliárd ember küzd hasonló közegészségügyi, szennyelvezetési problémákkal, így a probléma (remélhetőleg olcsó) megoldása történelmi jelentőségű lehet.


Ajánlott videó

Olvasói sztorik