Tech

Az amerikai atomerőművek 75 százaléka szivárog

Mintegy 50, az Egyesült Államok területén működő atomerőműről derült ki, hogy valamilyen mértékben radioaktív trícium szivárog belőlük.

A trícium a hidrogén radioaktív izotópja és míg azt hozzá kell tenni, hogy ez a szivárgás egyelőre az erőművek határain belül maradt és nem érte el a lakossági fogyasztásra szánt vízforrásokat, de mégis, az USA-ban működő 65-ből 48 létesítményben igenis szivárog – nagyrészt az elöregedő, föld alatt lévő vezetékeken keresztül.

Ráadásul az említett 48-ból 37 erőmű esetében a sugárzás már messze átlépte a szövetségi kormányzat által megállapított biztonsági küszöböt – egyes létesítményeknél 750-szeresen.

A trícium bár kevésbé rákkeltő, mint mondjuk a röntgen sugárzás, de a hosszas kitettség ugyanúgy veszélyes. S míg közegészségügyileg – legalábbis az atomenergia mellett lobbizó Nukleáris Energia Intézet szerint – ennek nincs semmilyen hatása, fontos el nem felejteni, hogy az Egyesült Államok ezzel kapcsolatos szabályozása az évek során egyre lazább lett, így a korosodó erőművek is működésben maradhattak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik