Tech

Ennyire rosszak a jelszavaink

Jelszo(1024x768).png (jelszó, )
Jelszo(1024x768).png (jelszó, )

Úgy tűnik, hogy a jelszavakkal kapcsolatos, lassan évtizedes tanácsok nagyjából annyit érnek, mintha a dohányzás ártalmas hatásaival próbálnánk leszoktatni valakit.

A Sony oldalainak és rendszereinek számos – sőt, lassan inkább számtalan – törése során kibányászott jelszavak egy része (37608 db) nyilvánosságra került, és az általános következtetés szerint kár volt ellopni ezeket, a nagy részét ki lehetett volna találni.

Hogy mitől erős egy jelszó? Tartalmazzon kis- és nagybetűt, számos és egyéb karaktert is – de legalább hármat az előző négyből. Ideális esetben valahogy így. Ugyanis minél kevesebb karakterből, és minél kevesebb fajta karakterből áll össze, nem meglepő módon annál gyorsabban törhető fel.

Nos, a Sony kezei közül kicsúszott jelszavak közül – hogy ezek miért nem voltak titkosítva, megint más tészta – minden második egyetlen típusú karakterből állt, 10-ből 9-szer csupa kisbetűből. A felhasználóknak csupán 1%-a tett a jelszavába nem alfanumerikus (pl.: #, @, &, stb.) karaktereket és csupán 4% volt olyan, aki az előbb említett karakter fajták közül legalább hármat használt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik