Tech

A jövőben nem kell jelszó

A telefon lehet a jövő biometrikus azonosítója, amely minden mostani kártyánkat helyettesítheti.

Az elképzelés szerint a jövőben teljesen mindegy, hogy épp a bankunk internetes felületét, levelezőrendszerünket vagy valamelyik közösségi oldalon található profilunkat szeretnénk elérni; esetleg a boltban vagy online vásárolunk, vagy a munkahelyünk mágneskártyás biztonsági rendszerén szeretnénk átjutni. Mindezt okostelefonunk helyettesítheti.

A jelszavakkal ugyanis az a gond, hogy ellophatóak, kitalálhatóak és az információs rendszereknek a megfelelő azonosító és jelszó megadása után nincs lehetősége arra, hogy kétségbevonja, valóban a jogosult fért-e hozzá az adatokhoz.

Azonban az a technológia már létezik, amely a legtöbb jelszó-igénylő szolgáltatásnál a jelszót az okostelefonnal cserélné le. Sőt, az sem ismeretlen már, hogy az okostelefon valamilyen biometrikus tulajdonság alapján (ujjlenyomat, írisz, stb.) megállapítsa, hogy valóban a tulajdonos tartja-e kezében.

Az egyetlen, amire szükség van, hogy az Apple vagy a Google jelenlegi fejlesztései beérjenek a mindenki számára elérhető piacra és a jelenlegi, jelszavakat igénylő technológiák legalább megadják a lehetőséget arra, hogy telefon alapján azonosítsuk magunkat. Mi cirka 10 évre tippelünk.

AJÁNLOTT LINKEK:

Így ölheti meg az Apple és a Google a jelszót – angolul (ComputerWorld)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik