Tech

Jelszónak egy egész mondat a legjobb

Az adatvédelmi szakértők szerint egyetlen dolgot ne használjunk adataink és online személyiségünk védelmére...

Ezek pedig az egyszerű szavak. És itt nem azzal van a probléma, ha olyan gyakran használt jelszavakat használunk, mint a “jelszó” vagy “password”, esetleg a születési dátumunk vagy helyünk és ezek esetleges kombinációja.

A személyazonosság-lopásokban utazó bűnözők számára ugyanis a szavakat – és mindegy, hogy angol vagy magyar – a legegyszerűbb feltörni, mivel kiterjedt szótárakat használnak, melyekből az erre kitalált programok egyesével próbálkoznak minden egyes kifejezéssel. A módszer primitívnek tűnik, de meglepően hatékony.

Éppen ezért a biztonsági szakértők amellett, hogy azt javasolják, hogy lehetőleg honlaponként más jelszavunk legyen – így megakadályozva azt, hogy a postafiókunk feltörésével az online banki rendszerhez is hozzá lehessen férni -, mondatok használatát javasolják a felhasználóknak.

Például az Alekosz és Gigi 2 pizzát evett 3 perccel a Való Világ után a következő jelszót eredményezné: A&G2pe3paVVu – ebben van kis- és nagybetű, szám és karakter is, ráadásul első ránézésre megjegyezhetetlen és biztos, hogy egyetlen szótár sem tartalmazza.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (CNN)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik