Tech

Az internet megmentője: IPv6

2011. június 8-án világméretű próbatétel elé néz az internet fennmaradásának záloga, az IPv6 technológia.
Kapcsolódó cikkek

Mint az köztudomású, a világ kifogy az IPv4 címekből. Aki csak most értesülne és ráadásul tőlünk a dologról, ne essen pánikba, egyelőre nem zár be az internet.

Röviden arról van szó, hogy minden számítógép, szerkezet és kütyü, ami csatlakozik a világhálóra kap a csatlakozáskor egy nevet, ami őt azonosítja: ez az IP cím. A probléma az IP címek 4-es verziójával az, hogy 30 éve találták ki a technológiát és lassan teljesen betelik a tár, nem marad kiosztandó cím, pedig most indul be csak igazán a dömping, hiszen a hűtőtől az autóig minden online szeretne lenni.

Erre lenne megoldás az IPv6, ami egy olyan 128 bites protokoll, ami minden effajta gondunkat könnyedén megoldhatná, azonban a világ internet-lakosságának csupán 0,2% használja ezt.

Hogy az elkerülhetetlen, kötelező átállás a lehető legkevesebb gonddal járjon, olyan nagy cégek, mint a Google, Facebook vagy a Yahoo június 8-án IPv6 napot tartanak, amikor is 24 órán keresztül ezen a protokollon keresztül lesznek elérhetőek. Az átlag felhasználónak mind ez alatt semmit nem kell csinálnia, ha minden jól megy, azoknak sem fog feltűnni a dolog, akik nem tudnak róla.

Ha esetleg történnének bajok, az annál jobb, hiszen a bevezetés előtt lesz lehetőség ezeket javítani. Félni egyébként tényleg nincs mitől, hiszen a Google 2008 óta, a YouTube pedig 2010 óta IPv6-on keresztül elérhető. Feltűnt? Na ugye.

AJÁNLOTT LINKEK:

IPv6-teszt-nap – angolul (DownloadSquad)

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik