Tech

Otthagynád a sulit 100 ezer dollárért?

Ennyit ajánlott fel ugyanis Peter Thiel, akit ha más miatt nem, a PayPal alapítása okán illik ismerni.

Az utóbbi években – ha máshonnan nem, hát fogyasztóbarátra szabott történetekből – kiderült, hogy a kor technomoguljai mind félbeszakították egyetemi tanulmányaikat. Legyen szó a filmből jobban megismert Mark Zuckerberg Facebook-alapítóról vagy a valószínűleg kevésbé nevezetes Evan Williamsről, akinek a Twittert köszönhetjük, de erre ugyanúgy ideális példa a Microsoft atyja, Bill Gates.

Az előbb említettek történetei mind példák arra, amiről már itthon sem idén kezdtünk el beszélni: a felsőoktatás túl van értékelve. Míg valóban, egyes helyekre két diploma nélkül az ember meg sem próbál pályázni, addig számos példa bizonyítja azt, hogy nem a papír teszi az embert. Persze a szóban forgó, világsikerre szert tett kollégák inkább a kivételt képviselik, mint a szabályt.

Épp ilyen kivételeket keresett viszont Peter Thiel is, aki 100 ezer dollárt ajánlott fel koponyánként annak a 400 főből kiválasztásra került 24 tehetségnek, akik mind 20 év alattiak, hogy iskola helyett inkább saját techvállalkozásukat indítsák be.

Azonban a nyertesek tényleg nem átlagos ötletekkel győzték meg a Thiel Alapítványt és annak alapítóját. A 18 éves Faheem Zaman például egy mobil fizetési rendszert épít fejlődő országokban történő alkalmazásra, míg a szintén 18 éve született John Burnham üstökösökből és aszteroidákból szeretne nyersanyagokat kinyerni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik