Kultúra

Social Network – A közösségi hálózat [filmpremier]

David Fincher megmutatja, hogyan született meg a legnépszerűbb közösségi oldal, a Facebook. Ajánljuk!

Amikor 2002 körül elindult a magyar közösségi oldal, a WiW, még senki sem tudta, hogy a virtuális baráti játszótérből egyszer milliárdot érő vállalkozás lesz. A Facebook ugyanekkor indult. Alapítója ma a világ első huszonéves milliárdosa.

Mark Zuckerberg (Jesse Eisenberg), a Harvard hallgatója igazi geek, akit a programozáson kívül nem sok minden érdekel. Zseniális elme, de kissé szociopata, ez a film nyitójelentéből gyorsan kiderül, amikor sörözés közben agresszívan vallatja a lányt, akivel randizik. Erica (Rooney Mara) seggfejnek nevezi, és otthagyja. Mark sértetten megy haza a koleszba, és bosszúból elég csúnya dolgokat ír blogjában a lányról, majd csinál egy „ki a jobb csaj” összehasonlító oldalt az alsós hallgatókról.

A pár óra alatt elképesztő nézettséget produkáló oldal miatt keresik meg a Vinklevoss-ikrek, hogy készítsen nekik egy közösségi oldalt, amit elvállal, de Mark agyában addigra kigyúl a fény, és nekikezd egy komplex oldal tervezésének, ez lesz a Facebook. Egyetlen barátja, Eduardo (Andrew Garfield) száll be némi pénzzel, és a site egyre népszerűbb lesz, terjed az egyetemeken, majd átteszik a székhelyüket Kaliforniába, ahol a Napster-alapító Sean Parker (Justin Timberlake) segítségével komoly befektető száll be a cégbe.

David Fincher ebből a megfilmesíthetetlennek tűnő történetből izgalmas filmet forgatott. A valós tényeket kicsit fellazította, jóképű szereplőket válogatott össze, és az ellentmondásokat is bemutatja, nem csak a sikertörténetet. Az pedig külön izgalmas, hogy beláthatunk a Harvard egyetem elit klubjainak világába.

A Facebook keletkezéstörténetét át- meg átszövi azoknak a pereknek a sorozata, melyet Zuckerberg ellen indítottak szellemi tulajdon lopása miatt, és a legdrámaibb pillanatok azok, amikor egykori legjobb barátjával ül szemben a tárgyalóteremben. Kemény világban élünk.

The Social Network – színes, amerikai dráma. 2010. Rendezte: David Fincher. Szereplők: Jesse Eisenberg (Mark Zuckerberg), Justin Timberlake (Sean Parker), Andrew Garfield (Eduardo Saverin), Rooney Mara (Erica), Rashida Jones (Marylin Delpy), Caleb Landry Jones (diákszövetség tag), Brenda Song (Christy Lee), Joseph Mazzello (Dustin Moskovitz), Malese Jow (Alice), Max Minghella (Divya Narendra), Barry Livingston (Mr. Cox). 121 perc. Forgalmazó: InterCom.

Hazai bemutató: november 11.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik