Tech

Skizofrén számítógépet építettek

Nem, a Texasi Egyetem kutatói nem az emberiség mielőbbi pusztulására pályáznak.

Épp ellenkezőleg: a skizofrénia okait kutatva próbáltak ki egy elméletet digitális ideghálózaton. Eszerint a skizofrénia tünetei annak köszönhetőek, hogy a beteg képtelen figyelmen kívül hagyni a beérkező ingereket – szó szerint lassabban felejt, mint az átlagos ember és ez túlterheléshez vezet.

A kiépített rendszeren ezt úgy tesztelték, hogy az élő nyelv megértésére programozták be a gépet, amely a beérkező információt a szavak és mondatok közötti kapcsolatok alapján tárolta el.

Ahogy emelték a tanulás sebességét, a számítógép képtelen volt a megfelelő feldolgozásra és olyan nyelvi abnormalitásokat produkált, melyek a skizofréniára engedtek következtetni. A számítógép végül lázálomszerű téveszmékről hablatyolt – például egy terrorista támadásért tette magát felelőssé.

MI A SKIZOFRÉNIA? (Wikipédia)

A skizofrénia vagy hasadásos elmezavar kóros állapot, a gondolatok, érzések és cselekedetek közötti összhang felbomlása. A szó a görög szkízis (»hasadás«) és phrén (»lélek«) szavakból származik. Az ennek nyomán elterjedt “tudathasadás” kifejezést tévesen használják a skizofréniára és disszociatív személyiségzavarra is, összekeverve a két fogalmat. A valóságban a skizofrénia nem azonos a többszörös személyiséggel.

Gyakori az asszociációk felbomlása, az önmagukban értelmes, de összefüggésükben értelmetlen szavak használata. Sokszor jelentkeznek vo­natkoztatási és üldöztetési téveszmék, észlelési és koncentrációs zavarok, (elsősorban akusztikus) hallucinációk, bizarr motoros aktivitások. Az érzelmi eltompulás mögött belső nyugtalanság feszül, amely olykor dührohamok formájában tör a felszínre.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (Gizmodo)
Skizofrénia (Wikipédia)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik