Tech

Padlófűtéses okos utak

Mert a jövőben nemcsak a telefonok lehetnek okosak, hanem az autópályák is.

Bár első ránézésre a XX. században vizionalizált és soha meg nem valósult mozgó járdák jutnak az ember eszébe, egy ilyen autóútnak – szemben a mozgójárdákkal – még értelme is lenne.

Egy Idaho állambeli 53 éves úriember elképzelése szerint ezek az utak nemcsak hogy napelemesek lennének, hanem az ott összegyűjtött energiával biztosítanák, hogy az út felfestése mindig látszódjon, szükség esetén szintúgy LED lámpákból a közlekedési táblák helyett közlekedési felfestések szülessenek majd tűnjenek el, ha már nincs rájuk szükség. Sőt, ebből az energiából még arra is futná, hogy az arra járó elektromos kocsikat menet közben feltöltsük, és az igazán kemény teleken felolvasszuk a havat az utakon, hogy az életveszélyesen csúszós utakból csak kicsit csúszós utakat varázsoljunk.

Bizony, padlófűtés az autópályán.

Nem, Scott Brusaw nem egy egyszeri futóbolond. Vagy ha az, az Egyesült Államok kormányzatát és a General Electricet már sikerült bepaliznia, hiszen előzetes számítások szerint az ötlet annyira jó, hogy fél éven belüli megtérüléssel lehet számolni.

AJÁNLOTT LINKEK:

További részletek – angolul (CNN)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik