Tech

Telefonból karácsonyi ajándék

A régi mobilok értékes ajándékokra is válthatók - Nagy Britanniában legalábbis már így csinálják.

Brit mobiltelefon-újrahasznosító oldalak adatai alapján havonta csaknem egymillió előfizető vált újabb készülékre, a megunt telefonok többsége pedig még mindig a szekrényekben porosodik, miközben egyre többen szakosodnak a használt telefonok felújítására. Aki mégsem hagyná a fiók alján a régi telefont, átlag 50 fontért (mintegy 17 ezer forintért) szabadulhat meg a régi készüléktől.

A lecserélt telefonok többségét újraértékesítés céljából a fejlődő országokból származó nagykereskedők vásárolják fel, de a használt mobilokat a brit biztosítótársaságok is keresik, hogy ezekkel pótolják a megrongálódott, vagy ellopott készülékeket. Az egyik jelentős felvásárló a Mazuma Mobile három év alatt 68 millió fontot (23,1 milliárd forintot) fizetett a kidobott készülékekért.

A sellmymobile.com adatai szerint a legértékesebbek az Apple-telefonok, a legújabb iPhone-ért átlagosan 390 fontot (131 ezer forintot) is adnak. Negyedik a HTC Desire, amelyet BlackBerry Bold 9700-as okostelefon 200 fontos (68 ezer forintos) átvételi árral követ.

Nem meglepő módon a listán utolsók között szerepel az olcsó készülékeket is tömegesen gyártó Nokia és a Sony-Ericsson, mely utóbbi felhajtható előlapos Z300-as modelljéért mindössze 1 fontot (338 forintot) adnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik