Tech

Lady Gaga is segítette a WikiLeaks-et

Bradley Manning közlegény egy újraírható CD-re írt Lady Gaga-albumot használt az adatok kimentéséhez.

A Guardian tudósítása szerint – amely egyike volt a kiszivárogtatott információk terjesztőinek – a Bagdad környékén állomásoztatott 22 éves katona az amerikai védelmi minisztérium Siprnetjéről egy újraírható CD segítségével lapátolt ki 251 287 dokumentumot.

Manning elmondása szerint a rendszerhez hozzáférni igazán nem volt nehéz. Egyedül, amit meg kellett oldani, hogy a megtalált adatokat hogyan tudná a rendszerből kilopni. Ehhez egy olyan újraírható lemezt használt, amire mondjuk rá volt írva, hogy Lady Gaga – sőt, adott esetben eredetileg az is volt rajta. De a zene törlése után nem volt akadálya annak, hogy a dokumentumokkal a zsebében Lady Gagat dúdolgatva kisétáljon a szerverteremből.

A közlegény saját bevallása szerint az információnak szabadnak kellene lennie és a köz tulajdonát kellene képeznie. S míg vannak olyan dolgok, amik kétségkívül nem hiába titkosak, a mostani szivárogtatás is fényt derített olyan dolgokra, melyek mellett nem mehetünk el szó nélkül. Ilyen például az a felvétel, melyen egy apache helikopter civileket céloz golyózáporával.

AJÁNLOTT LINKEK:

Manning és Lady Gaga – angolul (Gizmodo)
Ártatlanok is meghalnak – angolul (Gawker)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik